Erik Renström

Rektors blogg

Vi samarbetar med Leiden inom framtidens läkemedel

Under dessa krispiga oktoberdagar när årets nobelpris ett efter ett har annonserats och forskarnas banbrytande upptäckter förklarats känns det extra roligt att Lunds universitet tillsammans med Skånes universitetssjukhus, Sus, nu har undertecknat ett samarbetsavtal med holländska Leiden University Medical Center.  Detta Memorandum of Understanding innebär att vi tillsammans ska utveckla forskning, utbildning och sjukvård inom framtidens läkemedel, eller det som på fackspråk kallas ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products). ATMP ger revolutionerande möjligheter att behandla en rad sjukdomar såsom olika typer av cancer, Parkinsons sjukdom, diabetes och genetiska blodsjukdomar.

ATMP har blivit möjligt på grund av det senaste decenniets vetenskapliga genombrott inom cellbiologi och genetik. Det är innovativa och komplexa biologiska läkemedel som baseras på gener, celler eller vävnader. Till skillnad från traditionella läkemedel, som vanligtvis utvecklas helt inom läkemedelsindustrin, bygger majoriteten av ATMP-utvecklingen på upptäckter som görs inom akademisk grundforskning.

Att gå från grundforskning där de första upptäckterna görs, vidare genom pre-kliniska studier till en produkt som ska kunna testas, tillverkas och användas på patienter är en lång och komplicerad väg. Utvecklingen måste därför ske i en miljö där forskning och hälso-och sjukvård är integrerade med varandra. Många ATMP-produkter är beroende av sjukhus med högspecialiserad vård som en länk i utvecklingsprocessen. För att föra ut de nya behandlingarna till patienter krävs samarbete och samordning mellan ledande akademiska och kliniska centra.

Lunds universitet vill vara med och driva utvecklingen inom ATMP-området och vill verka för att Sverige blir internationellt ledande på området. Genom samarbete kan nya behandlingar fortare komma till nytta för svårt sjuka patienter och därför är det viktigt att det byggs strategiska samarbeten mellan akademi och sjukvård, nationellt och internationellt. Och att vi tillsammans med SUS nu stärker samarbetet med just Leiden är ingen slump.

Nationellt är Lunds universitet ett av de ledande lärosätena avseende forskning inom cell-, vävnads- och genterapi. Här finns till exempel Stamcellscentrum som redan utvecklat ett antal av de ATMP som är i klinisk prövning och som har fler produkter under utveckling med potential att nå hela vägen till patienter. Vid Sus bedrivs redan ATMP-verksamhet och 2024 kommer ett nytt ATMP-centrum att tas i bruk.

Leiden University Medical Center är även de en ledande aktör inom ATMP med toppmoderna faciliteter och egen storskalig utveckling och tillverkning av cell- och genterapier sedan 2022.
I både Lund och Leiden finns den viktiga och nära kontakten mellan sjukhus och akademi och båda sjukhus och lärosäten har tillgång till starka omgivande innovationsmiljöer och tillgång till forskningsinfrastruktur; i Leiden bland annat Bio Science Park. I Lund finns exempelvis Medicon Village, MAX IV och ESS – allt beläget i Medicon Valley, ett av Europas starkaste kluster för forskning och innovation inom livsvetenskaper.

Nu gläds jag åt detta fina samarbete men vi har också mer att göra nationellt för att ATMP ska komma ut brett och på lika villkor till patienter i Sverige. Här vill vi bland annat att regeringen satsar på en nationell infrastruktur som utgörs av universitet och universitetssjukhus i ett nätverk. Jag kommer att återkomma om detta!
Erik

13 oktober, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade