”Ja, det är vår igen och de har huggit upp isgatan och sälgen blommar nere vid ån. Ja, det är vår och jag får hänga upp vinterrocken. Den är så tung som om den har supit in alla vinterns mödor. Ångestens svett och skolans damm. /…/ Påsklov! Fem sköna dagar att njuta. Att andas, att glömma!”
Orden har jag lånat av Elis Heyst, sonen i August Strindbergs drama Påsk. Hans familj är tyngd av faderns fängelsevistelse och systerns galenskap och de jagas av en fordringsägare. Under tre dagar, från skärtorsdag till påskafton, får man följa familjen Heyst från mörker till en betydligt ljusare framtid. Så som den kristna påskhögtiden också går från mörker till ljus.
Men allt mörker får och ska inte glömmas. Just i dessa dagar har Ravensbrückarkivet på Universitetsbiblioteket utsetts till ett av Unescos Världsminnen. Det är en välförtjänt titel, arkivet är unikt och det har lagts enormt mycket arbete på att digitalisera materialet och på så vis kunna öppna det för såväl forskare i världen som allmänheten. Det har också lagts ner mycket arbete för att få arkivet Världsminnesklassat. Nu är det erkänt som ett kulturarv av särskilt stort värde för mänskligheten.
Arkivet består av 500 intervjuer med överlevare från nazisternas koncentrationsläger och som kom till Sverige med Folke Bernadottes Vita bussar våren 1945. Jag kan naturligtvis inte veta, men kan föreställa mig att dessa överlevare för första gången på väldigt länge kunde hänga upp den där Strindbergska tunga vinterrocken och äntligen få andas igen när de anlände med bussarna till Sverige. Vårljuset sipprade kanske åter in i deras liv.
Bland det unika med materialet i Ravensbrückarkivet är att det samlades in i nära anslutning till att överlevarna kom till Sverige. Minnena var fortfarande färska. Och det kanske viktigaste med materialet är att det samlades in och kunde bevaras till eftervärlden. När överlevare från nazisternas koncentrationsläger inte längre är vid liv behöver nya generationer påminnas om att ljus kan gå till mörker på kort tid. Vi får aldrig glömma hur skör en demokrati är, hur snabbt den moraliska grunden för ett samhälle kan vittra sönder och göra det otänkbara tänkbart. Om detta vittnar rösterna i Ravensbrückarkivet.
Det är vår nu, det är ljus. Snart några dagar att njuta. Häng gärna upp den tunga vinterrocken. Andas! Men glöm inte! Besök gärna Världsminnet på UB – eller ta en tur i Lund och följ i Strindbergs fotspår – han besökte till exempel gärna Botaniska trädgården under den tid han vistades och verkade i Lund.
Jag önskar alla en skön ledighet.
Erik