Det första styrelsemötet för året innehåller mycket men så här års står universitetets ekonomi, resultat och budget högt på agendan.
Trots att vi nu har haft två år av pandemi fortsätter Lunds universitet att växa. Universitetets totala omsättning uppgick i fjol till 9,3 miljarder kronor. Det är en volym som även i en nationell jämförelse med andra universitet är stor. Uppsala som på många sätt är jämförbart med Lund hade t.ex. en total omsättning på 7,8 miljarder i fjol.
Under en femårsperiod har universitetets intäkter ökat med drygt 1,2 miljarder kronor och bidragen från externa finansiärer står för nära hälften av denna ökning: 550 miljoner. Att universitetets forskning attraherar externa bidrag är positivt på alla sätt men samtidigt ser vi att myndighetskapitalet, det som samlas i ladorna, inte krymper. 2021 gick Lunds universitet med ett överskott på 130 miljoner kronor där 59 miljoner kronor återfanns inom forskning och 71 miljoner inom utbildning.
Varför omsätts inte allt kapital som universitetet tar in? En anledning är att överskottet inom forskning finns fördelat på många poster och varje del i denna decentraliserade organisation har ett eget sparkapital. Utslaget på varje forskargrupp är bufferten liten och täcker några månaders verksamhet, men sammanräknat blir varje forskargrupps eget ansvarstagande för ekonomin en ansenlig summa. Vi vet också att det finns fördröjningseffekter i verksamheten, t.ex. att personalrekrytering drar ut på tiden när projektbidrag beviljats eller gemensamma satsningar som Excellensprogrammet för hållbarhet lanserats.
Men flera utvecklingssatsningar ligger också framför oss. Här tänker jag särskilt på den campusutveckling som planeras. Under de kommande 20-25 åren kommer en stor del av universitetets lokalbestånd att förnyas eller anpassas till de behov som morgondagens utbildning och forskning kräver. Ökad digitalisering driver på denna utveckling liksom krav på ökad samverkan mellan fakulteter men det behövs också noder där utbildning, forskning och innovationsverksamhet möts. Att det finns en buffert för kommande satsningar ger trygghet och stabilitet för hela verksamheten.
Vad gäller överskottet inom utbildning fick universitetet i fjol en ökning av takbeloppet när regeringen satsade på tillfälliga utbildningsplatser i pandemins spår. Trots att universitetet inte nådde hela vägen upp till takbeloppet vill jag påstå att verksamheten har tagit vara på alla möjligheter att skapa nya utbildningsplatser t.ex. inom sommarkurser och bristyrkesutbildningar.
Men allt är inte tillväxt. Under 2021 fortsatte Lunds universitet reskostnader att minska som en följd av de internationella och nationella reserestriktionerna. När Sverige och stora delar av världen återigen har öppnat sina samhällen och restriktioner försvunnit hoppas jag att Lunds universitet kan behålla de positiva resmönster som har skapats under pandemin. Vi vet nu att digitala möten i många fall kan ersätta fysiska.
Styrelsen kunde idag klubba årsredovisningen för 2021. För den som vill få en bild av universitetets verksamhet i text, siffror och i bild är den utmärkt läsning. Universitetets många delar skapar en imponerande fin helhet som få universitet i världen kan nå upp till.
Erik