Erik Renström

Rektors blogg

Tinder i universitetsvärlden – sveper höger med brittiska universitet

Hur hittar man rätt partner i en globaliserad universitetsvärld? En universitetsvärld som liksom övriga samhället behöver förhålla sig till geopolitiska förändringar och till att de ekonomiska och vetenskapliga maktcentrumen (läs Nordamerika och Nordeuropa) inte är lika givna som för ett par decennier sedan.

Lunds universitets strategi för partnerskap bygger på det arbete och de analyser som görs inom Globalt dynamiskt engagemang, GDE. Varje världsdel och region analyseras och därefter bedömer man vilka universitet eller hubbar som särskilt passar vår egen profil och våra styrkor och som dessutom kan bidra till universitetets utveckling inom forskning och utbildning.

Mänskliga relationer börjar ofta på ytan, men viktigast är vad man kan ana under den. Hur plumpt det än må låta – ibland ser jag arbetet med partnerskap som ett slags Tinder i universitetsvärlden. Man visar sitt intresse för att fördjupa ett samarbete. Bakom intresset ligger ett noggrant analysarbete och tro att det under ytan finns något speciellt värdefullt som kan utveckla oss bortom vad vi klarar av för egen maskin. Om båda parter sveper höger blir det en match.

Några av världens högst rankade universitet ligger i Storbritannien och Storbritannien är en av universitetets största samarbetspartner inom forskning. Däremot blev brexit ett hårt slag för det akademiska och administrativa EU-samarbetet, inte minst inom ramprogrammet för forskning och innovation, Horisont Europa. När nu Storbritannien åter är tillbaka i Horisont Europa finns det all anledning att fördjupa samarbeten med brittiska högrankade universitet. Detta har sedan ett antal år varit en del av Lunds universitets strategi och till vår glädje har de högrankade universitet som vi närmat oss visat ömsesidigt intresse.

Dit hör Imperial College London som bedriver forskning och utbildning inom bland annat teknik och medicin. Nyligen tecknade Lunds universitet och Imperial ett femårigt Memorandum of Understanding (MoU). Det nya avtalet med Imperial gör det enklare för forskare vid Lunds universitet som vill samarbeta med och vistas på Imperial. Samma sak gäller för studenter som får bättre möjligheter att studera i London. Avsiktsförklaringen gäller gemensamma forskningsprojekt och utbildningssatsningar inom – men inte begränsat till – AI, materialvetenskap, medicinsk teknik, klimat, medicin och folkhälsa.

I förra veckan besökte jag även University of Cambridge, ett annat topprankat brittiskt universitet. Där träffade jag dels min rektorskollega Debbie Prentice, dels representanter för deras motsvarigheter till LU Innovation och Hållbarhetsforum samt forskare på Cambridges strategiska forskningsområde inom kvant- och materialvetenskaper, QAMSS. Vi ser många gemensamma styrkeområden där vi kan samarbeta såsom deep tech och medicin, hållbarhet och kvant- och materialvetenskap. Men Cambridge är ett komplett universitet med stora samarbetsmöjligheter för flera av universitetets områden och Lunds universitet avsätter strategiska frömedel för att främja sådana samarbeten.
Det är inte omöjligt att vi även kommer att kunna skriva ett eller flera MoU med Cambridge framöver. De kommer i så fall att vara mer fokuserade till vissa områden eller teman. Besöket i Cambridge gav mersmak hos båda parter och kommer att följas av fler – nästa gång förhoppningsvis i Lund.
Erik

 

12 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade