Erik Renström

Rektors blogg

Studenterna gör vår vår

Alltså dessa studenter.
Är det något som har plågat en rektor så är det frånvaron av studenter på campus under pandemin. Kan något vara mer onaturligt än byggnader som ekar tomt när väggarna istället borde vibrera av ungas sorl? Där idéer och samtal om världen, om framtiden, om människors olika villkor, om ont och gott, om våren, vädret och livet självt ska vara ständigt pågående?

Därför är jag nu full av glädje över att pandemin släpper sitt grepp och återigen tillåter studenterna att ta plats så de kan genomföra alla de arrangemang som just de är bäst på.
Som i kväll: Studentafton med partiledardebatt på temat Sverige som kunskapsnation. Utsåld på några minuter, men kommer att livestreamas för den som inte fått tag på biljetter. Delar av universitetsledningen kommer att vara där och jag ska träffa de tre inbjudna partiledarna Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Inte bara studenterna utan hela högre utbildningssektorn är naturligtvis mycket intresserade av vad partiledarna tänker om Sverige som kunskapsnation ett valår som detta.

Även arbetet med Karnevalen trappas nu upp och i helgen hölls det Karnevelj på Arenan, som ett smakprov inför vad som komma skall. Det blir en vår i år också. Det finns ljusglimtar i en mörk omvärld.
Vi måste tillåta oss hopp och framtidstro. Vi måste få glädjas även i orostider. Men i bakhuvudet har jag också det fina seminarium som hölls i Universitetsaulan i torsdags till stöd för demokrati och akademisk frihet och till stöd för Ukraina. Bidra gärna till universitetets stipendiefond ”Lund University support programme for students and staff affected by the situation in Ukraine”. Alla bidrag är värdefulla och din gåva gör stor skillnad.
Och se gärna seminariet på nätet. Här i länken finns också information om hur du donerar till stipendiefonden.

Erik

21 mars, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade