Erik Renström

Rektors blogg

Regeringen presenterade lovande ökning

Det här är hösten då sektorn inte bara håller koll på de årliga budgetnyheter som regeringen presenterar i september utan också där vi spänt väntar in forsknings- och innovationspropositionen för de kommande fyra åren.

Vi är många som pusslar ihop de delar som utbildningsministern och regeringen hittills har gett oss. De är ännu så länge relativt vaga, men trots allt börjar bilden alltmer klarna. Igår fick sektorn ett glädjande besked i och med att regeringen presenterade storleken på innovations- och budgetpropositionen: de befintliga medlen ökar med 6,5 miljarder kronor till 2028 (2025–1,5 miljarder, 2026–2,5 miljarder, 2027–4 miljarder, 2028–6,5 miljarder). Det är nog mer än någon av oss i sektorn vågat hoppas på!

Innehållet då? Ja, det får vi vänta något lite längre på (senare i höst ska forsknings- och innovationsproppen presenteras) men några hintar har vi fått. I går berättade regeringen att satsningar i proppen kommer att göras på teknikområden såsom artificiell intelligens, kvantdatorer och bioteknik. Det kommer att satsas på kvalitet och strategisk och specifik spetsforskning och innovation.

Sedan tidigare har utbildningsminister Mats Persson också gett några generella ledtrådar: I proppen kommer någon form av satsning på forskningstillväxt i form av doktorander och forskarskolor.

Det blir en fortsatt satsning på STEM (science, technology, engineering, mathematics) vilket inte minst har märkts i förstärkning på civilingenjörsutbildningarna i årets budget. Det blir också satsning på excellent praktiknära forskning.

Regeringen är tydliga med att svensk excellent forskning och innovation innebär en stor konkurrensfördel och är viktiga komponenter för Sveriges tillväxt och välstånd. Tekniktunga och innovativa industrier behöver hitta rätt kompetenser för att vilja och kunna stanna kvar i Sverige.

Det är utmärkt att högre utbildning, forskning och innovation lyfts fram av regeringen som en viktig komponent för Sveriges konkurrenskraft, tillväxt och framtid och när regeringen igår presenterade sina ”Framtidsinvesteringar och tillväxtreformer för ett rikare och tryggare Sverige” var forsknings- och innovationspropositionen en del i detta paket. Här är Lunds universitet på banan och kan möta upp genom vårt arbete med Innovation District i samarbete med industri, näringsliv och kommun. Lunds universitet har också alla möjligheter till innovation genom den ämnesbredd som finns att tillgå. Ett exempel är STEAM (arts – konst och kultur) – där A:et är lika stort som övriga bokstäver. Att de två infrastrukturerna MAX IV och ESS ligger i hjärtat av ett Innovation District i Lund ger oss också ytterligare möjligheter att knyta industri och forskning nära varandra.

Men jag vill mitt i allt detta också påpeka att lärosätena inte bara är till för Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Vi har också har en annan viktig uppgift i samhällskontraktet: att bidra med kunskap och (ut)bildning – det vill säga ge individer de grundförutsättningar som krävs för att vi ska kunna bygga ett gott och starkt samhälle. I ett sådant samhälle behövs kritiskt tänkande, ansvarstagande, reflekterande och empati. Samhällsvetenskaperna och humanistisk expertis är i detta viktiga byggstenar. Jag hoppas att det kommer att återspeglas i forsknings- och innovationspropositionen.

Erik

 

04 september, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade