Kom, kom, signade jul
Sänk dina vita vingar
Över stridernas blod och larm
Över all suckan ur människobarm
Över de släkten som gå till ro
Över de ungas dagande bo
Kom, kom, signade jul
Sänk dina vita vingar
Raderna är skaldade av Edvard Evers för drygt 100 år sedan. Evers var präst och författare och även student vid Lunds universitet. Han avlade teologiexamen 1878. För mig slår texten till Jul, jul strålande jul an något särskilt i år då världens krig och stora humanitära lidande skakat oss mer än vanligt. Evers skriver om julefrid där den vita snön, eller som jag läser det – fredsduvans vita vingar – ska bädda in världen och dess invånare, de som lever och de som lämnat. Det är en trösterik tanke att ta med sig när julen nu står för dörren.
Jag brukar avsluta bloggåret med att sammanfatta året som har gått – det ger både avslut inför stundande ledighet och ett viktigt perspektiv. Alla medarbetare och studenter bidrar varje dag och varje år till universitetets framtid och så småningom historia. Jag har sett makalösa insatser på institutioner och fakulteter, på kanslier och i förvaltningen under året. Trots att året präglats av ekonomisk oro har viljan att bidra till mer och bättre kunskap inte gått att ta miste på. Och kanske har någon vid universitetet just i år präntat ner några rader som om hundra år kommer att skänka tröst och hopp för människan.
Kom, kom, signade jul
Sänk dina vita vingar
God jul, gott nytt år!
Erik
Året som gått – ett urval
President Macron och ministrar har besökt Lund
Lunds universitet har haft ett stort antal besök av kollegor från andra universitet i Sverige och världen samt ambassadörer och politiker under året. Året hade knappt börjat förrän ett statsbesök med Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Lunds universitet och Studentafton. Efter ett modererat samtal med presidenten fick studenter ställa frågor. Besöket i Sverige och Lund renderade stor mediauppmärksamhet både nationellt och internationellt och särskilt omskriven blev Studentaftons traditionella eftersitsmeny – pyttipanna och bearnaisesås.
Senare under våren besökte statsminister Ulf Kristersson Lunds universitet och Lund Nano Lab. Statsministern fick en guidad rundvisning och presentation av universitetets långsiktiga satsningar inom nano. Senare på kvällen deltog statsministern i Studentafton.
Lunds universitet bjöd in Johan Pehrson, sedan september färsk utbildningsminister, till universitetet den 25 oktober. Ministern besökte dels Universitetsbiblioteket, dels fick han en rundvandring på MAX IV.
Nationella och internationella bidrag till forskare
Lunds universitets forskare tar in stora bidrag från forskningsfinansiärer i Sverige, 2024 har inte utgjort något undantag. Bland annat har tolv forskare under årets utsetts till Wallenberg Scholars. Programmet stödjer excellent grundforskning inom främst medicin, teknik och naturvetenskap. Anslagen är femåriga och ligger på mellan 18 och 20 miljoner kronor. Anne L’Huillier, i egenskap av Nobelpristagare, tilldelades i år ett anslag om 40 miljoner kronor. Lunds universitet har aldrig tidigare fått så många Wallenberg Scholars på en och samma gång.
Även inom Europeiska forskningsrådet ERC har Lunds universitets forskare varit mycket framgångsrika under 2024. I april fick två forskare ERC Advanced Grant. ERC:s Advanced Grants är ett av EU:s mest prestigefulla anslag. Forskarna fårvunder fem år 2,5 miljoner euro vardera.
Fem forskare har fått ERC Consolidator Grant. Det är flest i Sverige och lika många som Stockholm Trio (Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet) fick tillsammans. ERC Consolidator Grant riktar sig till forskare som har en forskningsgrupp och vill stärka sin roll som forskningsledare, 7–12 år efter avlagd doktorsexamen. Bidraget är i genomsnitt på två miljoner euro under fem år.
Två forskare tilldelades ERC Proof of Concept. Forskarna får vardera 150 000 euro för att överbrygga klyftan mellan spetsforskning och praktisk tillämpning av resultaten, inklusive tidiga faser av kommersialisering.
Fyra forskare har fått ERC Starting Grant. ERC Starting Grant riktar sig till forskare i början av sin karriär och har vetenskaplig skicklighet som enda urvalskriterium.
Professorer har installerats och doktorander promoverats
Under året har 28 professorer installerats och i maj promoveradesdrygt 260 doktorander efter avlagda prov samt hedersdoktorer och jubeldoktorer. Bland hedersdoktorerna fanns Samir Abu Eid, journalist och utrikeskorrespondent, Pernilla August, skådespelare och Margaretha Grind Bundy, ordförande i Bundy Academy.
Stigit på världens rankningslistor
Lunds universitet rankas högt i flera olika rankningar. Universitetet klättrade tio placeringar på QS World University Ranking 2024 och hamnade i år på plats 75 i världen. Dessutom tilldelades Lunds universitet QS Sustainability Champions Award. Priset delas ut till lärosäten som har ett starkt engagemang och en historia av att aktivt ha arbetat för hållbarhet. I december släpptes årets resultat i QS World University Rankings: Sustainability och där klättrade universitetet till plats 3 i världen av 1750 rankade lärosäten. Det är bäst i Sverige och näst bäst i Europa.
Universitetet klättrade även på Times Higher Education (THE) världsrankning till plats 95. Det är 11 placeringar bättre än förra året. Universitet utmärker sig också när det gäller patent kopplade till akademin. Europeiska patentverket (EPO) placerade Lunds universitet i absoluta toppen av de svenska lärosätena. Mellan år 2000 och 2020 lämnade Lunds universitet in dubbelt så många patent (2064 stycken) som tvåan Chalmers tekniska högskola (1 044). Sverige som land rankas som femte bäst i Europa enligt EPO.
Digitala examensbevis och lokaler för anpassad examination
Inom utbildningen har fakulteterna arbetat med kursutveckling på alla nivåer. På universitetsgemensam nivå har universitetet infört digitala examensbevis samt invigt nya gemensamma lokaler för tentamen. I dessa lokaler finns även plats för studenter med anpassad examination.
Återfått examinationsrätt för matematik på ämneslärarutbildningen
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beslutade i april att ge Lunds universitet tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan i matematik. Det var i slutet av 2021 som UKÄ ifrågasatte kvaliteten på matematik inom ämneslärarutbildningen och drog in examenstillståndet för Lunds universitet. Efter åtgärder inom matematikdidaktik fick Lunds universitet tillbaka examensrättigheten i år.
Policy för breddad rekrytering
En ny policy för breddad rekrytering till utbildning på alla nivåer har antagits. Universitetet ska arbeta för mångfald i utbildningen, stimulera ett livslångt lärande och att underrepresenterade grupper söker sig till högre studier. Genom ett målinriktat arbete med breddad rekrytering kan universitetet attrahera potentiella studenter som annars inte skulle ha tagit steget till att studera vid högskolan eller söka sig till forskarstudier.
Nytt sammanhållet kvalitetssystem
Ett omfattande arbete har gjorts under 2024 för att skapa ett nytt sammanhållet kvalitetssystem för utbildning, forskning och stödverksamheter. Detta arbete har bland annat mynnat ut i en ny kvalitetspolicy. Det har också bidragit till att en ny sammanhållen process för kvalitetsdialoger har utformats.
Policy för akademiskt ledarskap
I förändringstider är ett välutvecklat ledarskap viktigt. Under 2024 antogs en policy för akademiskt ledarskap som stöd för att utveckla och inspirera ledare. Den innehåller bl.a. universitetets förväntningar på de kompetenser som ingår i ett gott ledarskap.
Universitetshusets fyra sfinxer
Vid en högtidlig ceremoni den 2 oktober återvände de fyra starka universitetssymbolerna sfinxerna till Universitetshusets tak. De omtyckta symbolerna plockades ner av husets förvaltare, Statens fastighetsverk, under 2021 eftersom de var i dåligt skick och behövde gjutas om.
Hedersledamot har utsetts och guldmedaljer har utdelats
Före detta statsminister Ingvar Carlsson, även Lundalumn, installerades som hedersledamot vid Lunds universitets årshögtid i januari. Då tilldelades också Nobelpristagare Anne H’Huillier och f.d styrelseordförande Jonas Hafström universitetets guldmedaljer för sina respektive insatser för universitetet.
Evenemang och seminarier
På fakulteter och institutioner har under året ett antal öppna seminarier och evenemang hållits inom vitt skilda och ofta högaktuella ämnen. På universitetsgemensam nivå kan nämnas Hållbarhetsveckan i april, Kulturnatten i september och Framtidsdagarna i oktober.
Evenemang blir vegetariska som förhandsalternativ
Under året beslutade universitetet om nya riktlinjer för livsmedel och catering. Vegetarisk mat ska vara förstahandsalternativet på konferenser och event som universitetet anordnar. Eventuella köttalternativ får specialbeställas. Det ska också finnas tillgång till växtbaserad dryck som alternativ till komjölk.