Erik Renström

Rektors blogg

Julfestligheter utan vaccinationsbevis


Vi har i veckan inväntat Arbetsgivarverkets bedömning kring universitetets möjligheter att använda vaccinationsbevis. Detta utifrån ett myndighetsperspektiv och utifrån de nya föreskrifter och allmänna råd som infördes den 1 december för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Arbetsgivarverkets bedömning är att en myndighet varken av sina anställda eller av allmänheten kan kräva vaccinationsbevis.
När nu säsongen för julkonserter och andra liknande tillställningar startar är således mitt besked till universitetets arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar (inomhus och över 100 personer) att de behöver ordnas utan att vaccinationsbevis används.

Det är naturligtvis aldrig roligt att komma med ett sådant besked. Pandemin har varit långdragen och under hösten har förhoppningarna ökat på att vi ska kunna umgås, röra oss och ta del av kultur på ett mer otvunget sätt och i stora sällskap. Och det kan vi även fortsatt göra och jag önskar att alla ska kunna njuta av såväl julkonsert, julfest eller öppna föredrag, om än med de försiktighetsmått som nu införs. Det är uppenbart att vi efter en lång pandemi behöver varandra och behöver möta denna årstid med ljus, fest och gemenskap.

Smittspridningen pågår dock och vi får fortsatt vara beredda på att nya restriktioner eller allmänna råd införs. Vi följer utvecklingen noga och jag vet att organisationen är bra på att ställa om när det behövs.

Det var ett tag sedan som jag hänvisade till informationen om hur Lunds universitet hanterar coronaviruset men det kan röra på sig ytterligare vad gäller smittspridning och därför är det tillfälle nu att påminna om informationen på Medarbetarwebben.

Erik

03 december, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade