Erik Renström

Rektors blogg

Gott nytt år och god fortsättning på det nya året!

Det ska bli fantastiskt roligt att leda Lunds universitet som ny rektor. Jag är både hedrad och stolt över förtroendet jag har fått att utveckla universitetet tillsammans med anställda och studenter och samarbetspartners utanför universitetet.

Inför tillträdet har jag fört många och långa samtal med erfarna kollegor inom Lunds universitets alla fakulteter. De har visat stort engagemang för universitetet och generöst delat med sig av sina erfarenheter och tankar om i vilken riktning de vill se universitetet utvecklas under de kommande sex åren. Dessa tankar sammanfattar jag med fem K: kvalitet, kreativitet, kurage, kommunikation och karaktär. Dessutom ett C för campusutveckling. Jag har uppfattat en stark önskan om att universitetsledningen ser till att dessa önskningar kanaliseras i ett förändringsarbete som genomsyrar alla våra utbildningar och forskningsverksamheten.

Bakom dessa ord finns en myriad av konkreta åtgärder som den nya universitetsledningen kommer att ta sig an. Jag kommer att återkomma framöver med fler detaljer om hur den nya ledningen vill och kommer att arbeta men presenterar här hela ledningsgruppen:

Lena Eskilsson utsågs i december till prorektor, rektors ställföreträdare. Hon kommer att arbeta med utbildningsfrågor och med att representera Lunds universitet.

Övriga i ledningen och deras portföljer blir:
Per Mickwitz från Internationella miljöinstitutet blir vicerektor för forskning, men även hållbarhet och campusutveckling.

Viktor Öwall från Lunds tekniska högskola, LTH, blir vicerektor för infrastruktur och digitalisering

Kristina Eneroth från Ekonomihögskolan blir vicerektor för samverkan och ha delar av internationalisering i sin portfölj.

Jimmie Kristensson från Medicinska fakulteten blir vicerektor för Kommunikation, kurage och karaktär. Det inbegriper frågor om akademisk frihet, universitetets roll i samhället och kommunikation av denna men även arbetsmiljö, ledarskap, jämställdhet och lika villkor.

Ann-Kristin Wallengren från Humanistiska och teologiska fakulteterna blir vicerektor för utbildning.

Min egen roll blir att koordinera universitetsledningens utvecklingsarbete och att representera universitetet, inte minst internationellt.

För mig har det varit viktigt att ledningsgruppen är väl skickad att hantera de utmaningar som måste hanteras och att den representerar det breda universitetet.
Återigen, stort tack för förtroendet!
Erik

01 januari, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment