Svenska lärosäten har den senaste tiden uppmärksammat flera problem som rör internationella studenter och forskare och deras möjligheter att komma till, stanna och verka i Sverige. Detta är inte bara ett stort bekymmer för individerna utan påverkar lärosätenas konkurrenskraft och i förlängningen även Sveriges.
Jag har tidigare skrivit i bloggen om ändringar i utlänningslagen som trädde i kraft 2021 och som bland annat medfört att försörjningskravet vid ansökan om permanent uppehållstillstånd blivit orimligt i Migrationsverkets tolkning. Såväl SUHF som Svenskt näringsliv har också lyft problemen med utlänningslagen på olika sätt under hösten, de förra i skrivelser till regeringen, de senare som en del i sin rapport ”Utländska masterstudenter och doktorander lämnar Sverige – problem och hinder för internationell spetskompetens att stanna i Sverige”. Utbildningsdepartementet har nyligen öppnat upp för dialog i frågan med lärosätena och det är bra. Men sektorn behöver snarast ett besked från regeringen om en lösning på problemen.
Nu sker också flera initiativ som ytterligare sätter ljus på de negativa konsekvenser som följt på förändringarna i utlänningslagen. Manifestationer som samlar forskare och doktorander ordnas runt om i landet. Lunds doktorandkår, LDK, arrangerar en demonstration på lördag den 19 februari på Stortorget i Lund. Ju fler fronter universiteten kan arbeta från – desto bättre – och den enskilde forskare som vill göra sin röst hörd har möjlighet här.
Jag kan lista fler saker på hur Sverige missgynnar högutbildade forskare och studenter. Under pandemin har internationella studenter och forskare inte kunnat få svenskt vaccinbevis utfärdat t.ex. trots att de är fullvaccinerade i sitt hemland eller i Sverige.
Ytterligare något som aktualiserats den senaste tiden är situationen för verksamma forskare med giltiga uppehållstillstånd i Sverige och som nyss fått barn här. De får besked från Migrationsverket att de måste lämna landet för att kunna söka uppehållstillstånd till sin nyfödda bebis. Detta ställer bland annat till med stora problem för föräldrarna som tvingas pausa sina anställningar, rycka upp sin familj och flytta någon annanstans under en oviss handläggningstid. Föräldrar med giltiga uppehållstillstånd som inte vill lämna landet med barnet har fått svar av Migrationsverket att spädbarnet i så fall kan komma att utvisas ensamt. Det går att läsa mer om detta i tidningen Universitetsläraren.
Politiker, näringsliv och akademi är eniga om att Sveriges konkurrenskraft bygger på att landet kan attrahera och bibehålla högutbildad arbetskraft. Denna högutbildade arbetskraft rekryteras i hög grad från utlandet. Till exempel kommer närmare en tredjedel av doktoranderna vid svenska lärosäten från länder utanför EU/EES, enligt en kartläggning från Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF.
Under 2017 till 2020 ansökte något fler än 2000 doktorander om permanent uppehållstillstånd i Sverige och 87 procent beviljades. Under samma period ansökte närmare 1300 medföljande vuxna och barn om permanent uppehållstillstånd. Dessa personer är en enorm tillgång för Sverige och för att vi ska kunna fortsätta att vara en internationellt konkurrenskraftig kunskapsnation.
Det kan inte vara meningen att lagar ändras utan tanke på konsekvenser för denna grupp eller att myndigheter gör lagtolkningar som försvårar för högutbildade personer att stanna och verka i Sverige.
Erik