Så kom forsknings- och innovationspropositionen idag. Jag ska inte här och nu gå närmare in på detaljerna, de får vi fortsätta analysera de kommande dagarna. Men den som har följt EU-kommissionens arbete på senare tid känner igen en hel del från kommissionens ordförande Ursula von der Leyens industripolitiska visioner och som den nya EU-kommissionen riggats för.
En av de mest omtalade rapporterna i EU har under året varit ”Den europeiska konkurrenskraftens framtid” och beställdes av Ursula von der Leyen. Det är en analys över den europeiska industrins utmaningar och har gjorts av Mario Draghi, tidigare chef för Europiska centralbanken. Draghi konstaterar att Europas konkurrenskraft halkar efter på område efter område och att det är hög tid att vända utvecklingen. EU behöver växla upp i konkurrensen och den viktigaste frågan för EU enligt Draghi är att minska EU:s innovationsgap till konkurrenterna USA och Kina särskilt inom avancerade teknologier såsom AI. I den uppväxling som EU nu vill genomföra för att öka konkurrensförmågan inom alla sektorer ses forskning och innovation som själva hjärtat.
Ungefär så presenterade också utbildningsminister Johan Pehrson, energi- och näringsminister Ebba Busch och EU-minister Jessica Rosencrantz forsknings- och innovationspropositionen på torsdagen.
Men forskning och innovation och universitetens verksamheter är mer än teknikkapplöpning och ökad tillväxt och det finns ett flertal intressanta delar i proppen att se närmare på. För Lunds universitet del ser jag bland annat dessa:
De strategiska forskningsområdena kommer att utvärderas och åtta nya områden inom avancerade material, kvanttekniker, krisberedskap och totalförsvar, life science, polarforskning, klimatrelaterad forskning, praktiknära forskning om brottslighet samt excellens i skolan kommer att införas. Av de områden som pekas ut kan Lunds universitet ligga väl till för ansökningar inom flera. SFO:erna får ökade medel 2027 med 200 miljoner och 2028 med 400 miljoner. Här vill Lunds universitet såklart gärna hålla sig framme men vi får vara beredda på att det kan komma att generera mycket arbete.
MAX IV får förstärkning men i betydligt mindre omfattning än önskat. 50 miljoner kronor 2025, 55 miljoner kronor 2026, 65 miljoner kronor 2027 och 90 miljoner kronor 2028. Dessutom blir det viss satsning på ekosystemet runt MAX IV och ESS.
Den kvalitetsbaserade modellen för fördelning av forskningsanslag ses över. Det blir fortsatt fördelning enligt bibliometri och externa medel men konkurrensutsatta medel från EU viktas nu högre. Dessutom införs en ny indikator från och 2028 – strategisk rekrytering. Med den premieras lärosäten som varit framgångsrika i Vetenskapsrådets satsning på strategisk rekrytering och som genom nominering och medfinansiering har tagit ett strategiskt ansvar för rekrytering av lovande forskare tidigt i karriären. Här är det intressant att jämföra hur Lunds universitet har arbetat strategiskt med biträdande lektorat kopplat till Wallenberg Academy Fellows.
Proppen kommer att bli föremål för många analyser och diskussioner både innan och efter jul. Men nu är väntan över och vi vet vad vi har att förhålla oss till de kommande fyra åren.
Erik