Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Vi vänder blickarna mot Väst

Världens blickar dras, vare sig man vill det eller ej, till USA:s president och alla de utspel som han gör. Jag är mycket bekymrad över vad Trumps ombytliga agenda får för konsekvenser, inte bara för världspolitiken och säkerhetsläget i stort, utan även för att en instabil världspolitik riskerar forsknings- och utbytessamarbeten. Det kan handla om att akademisk frihet hotas och att gränsöverskridande samarbeten riskeras när nationalism och protektionism breder ut sig.

Vi har därför all anledning att blicka västerut och se hur vi kan stärka våra forsknings- och studentsamarbeten med USA. Idag har jag och flera fakulteter träffat ledningen för Denver University i Colorado på plats här i Lund för att diskutera hur vi kan stärka vårt uppskattade partnerskap. Denver är skickliga på studentutbyten och skickar runt 70 procent av sina studenter utomlands. Vi ger tillsammans Global Master’s – ett femårigt utbildningsprogram som bygger på Denvers Bachelorprogram och vårt Masterprogram. Konceptet som det bygger på är speciellt eftersom det går utöver traditionellt studentutbyte och är det första av sitt slag för Lunds universitet. Det är också det första programmet i Sverige som sker i samarbete med ett amerikanskt universitet. Under vårt möte visade Denver å sin sida stort intresse för Lunds Forskarskola inom Agenda 2030 – något som de själva funderat länge på att inrätta men inte hittat formerna för.

I USA finns några av världens bäst rankade universitet och vi gör också studiebesök med jämna mellanrum dit, senast i våras var jag på en delegationsresa till USA och Kanada. Prorektor Sylvia Schwaag Serger har också initierat ett samarbete med USA. I projektet CALIE (Collaboration, Academic Leadership & Innovation in Higher Education), ingår tre andra forskningstunga universitet:  Uppsala, Stockholm och Göteborg och från USA ingår tre ledande universitet: UC Berkeley,  Stanford University och University of Washington.

Projektet fokuserar på hur man kan förnya utbildning och akademiskt ledarskap. Även om det är stor skillnad mellan de svenska och de amerikanska universiteten som ingår i CALIE, inte minst ekonomiskt, så delar vi samma samhällsutmaningar och komplexa problem. När stora förändringar sker i samhället, i ekonomier och på arbetsmarknaden ställs större krav på vidareutbildning och kompetensutveckling genom hela livet. Denna utveckling behöver vi som universitet möta genom relevant utbildning, inte minst för att tillgodose behovet av livslångt lärande.

I förra veckan var de svenska universiteten i projektet på plats i USA för att diskutera erfarenheter och initiativ inom bl.a tvärvetenskapliga utbildningar och uppdragsutbildning.  Benchmarking och erfarenhetsutbyte med världens ledande amerikanska universitet är oerhört betydelsefullt för vår egen utveckling och det ska bli mycket intressant att se hur vi kan ta vidare de erfarenheter som nu görs i projektet.

11 oktober, 2019

Inlägget postades i