Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Vi 21 rektorer står fortfarande bakom att ställa in höstens högskoleprov

När Universitets- och högskolerådet (UHR) bestämde sig för att ställa in högskoleprovet i höst var det ett beslut som alla 21 provanordnare vid landets universitet och högskolor ställde sig bakom. Jag har tidigare skrivit om detta i bloggen. Ingen av oss rektorer vill utsätta provskrivare, provledare, provvakter eller i förlängningen svenska folket för utökad risk för smittspridning.

Men det visade sig att detta beslut har växt till en partipolitisk fråga. Flera oppositionspartier har nu krävt, tvärtemot UHR:s och alla provanordnares bedömningar, att höstens högskoleprov till varje pris ska genomföras. Bland dessa oppositionspartier finns personer som för inte allt för länge sedan kritiserade regeringens coronastrategi med skarpa formuleringar som att regeringen ”med berått mod tillåtit en stor smittspridning” och att de ”borde ha tagit det säkra före det osäkra”. Det politiska minnet förefaller påfallande kort.

Att nu göra en partipolitisk fråga av högskoleprovet tycker jag är olyckligt mitt under en pågående pandemi och jag uppfattar det som ett sätt att skaffa billiga politiska poänger men till ett potentiellt mycket högt pris.
Utbildningsutskottet, som trycker på för ett genomförande i höst, har idag kallat till sig representanter från UHR och oss provanordnare. Hur vi 21 rektorer ser på saken utvecklar vi en debattartikel i dagens Svenska dagbladet.

01 september, 2020

Inlägget postades i