Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Våra anläggningar är investeringar – inte kostnader

Idag har vi  vårt första möte i Näringslivsrådet och det ska bli oerhört intressant att diskutera hur vi kan samverka kring MAX IV och ESS.

Samverkan med det omgivande samhället är nyckeln för att vi ska kunna få maximal nytta för de stora anläggningarna och i dagens Sydsvenskan har jag och Bo Ahrén en debattartikel i ämnet.

Hur vi ska få maximal utväxling för anläggningarna var också ämnet för konferensen ”Large Scale Research Infrastructure – Maximising the Potential of Renewed Growth in Europe” som anordnades av Region Skåne på plats i Bryssel i måndags. Här samlades politiska företrädare vid EU-kommissionen, vår egen regering – forskningsminister Helene Hellmark Knutsson höll ett av framförandena – och regionen tillsammans med forskare med anknytning till europeiska forskningsanläggningar av stort format. Det är tydligt att många har stora förhoppningar om att anläggningarna, inte minst ESS och MAX IV, ska leda till tillväxt och utveckling för Europa i stort men även regionalt och det finns ett enormt intresse från det omgivande samhället.

En intressant reflektion som kom fram under gårdagen är att politiker gärna tenderar att se dessa anläggningar som kostnader istället för investeringar som kan ge tillbaka i form av arbetstillfällen, tillväxt och utveckling. Det finns all anledning att ändra det synsättet och det rimmar väl med mina tankar kring att spela in näringsliv och näringsdepartementet i anläggningarna.

Läs mer om vad som sades i en artikel om konferensen i Science Business här.

Dagen i Bryssel var också märkt av de terrordåd som skakat världen i helgen och det hölls där, liksom på flera ställen runt om i världen, en tyst minut för att hedra offren och för att värna ett öppet, demokratiskt samhälle.
Torbjörn

17 november, 2015

Inlägget postades i

Allmänt