Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Vad är kvalitet?

Jag har varit på ett antal seminarier så här långt under Almedalen och många högst intressanta diskussioner har förts som rör vår sektor.
Nationalekonom Laura Hartman kom med en verkligt bra kommentar under Vetenskapsrådets seminarium ”Hur ska vi mäta forskningskvalitet – och få underlag för utveckling av svensk forskning?”

Hon undrade om det inte är så att forskarsamhället tenderar att stirra sig blint på citeringsstatistik istället för att lyfta blicken och se vad samhället uppfattar som god forskning. Samhället bryr sig mindre om citeringar men är desto mer intresserat av att forskningen ska lösa samhällets stora utmaningar såsom att bota cancer eller hitta nya effektiva läkemedel.

Är vi i forskarsamhället tillräckligt bra på att möta samhällets förväntningar på vad forskningen ska ge och utmana våra egna – kanske introverta – sätt att mäta vad god forskning är? Det är frågor som är väl värda att tänka på.

Det var också kul att vara med i debatten om jämställdhet ”Från beslut till förändring – jämställdhetsintegrering av universitet och högskolor”
som arrangerades av Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF med flera.  Ibland kan man få intrycket av att alla är med på båten vad gäller jämställdhet men jag är själv av uppfattningen att det inte stämmer. Istället tror jag att det finns omedvetna och förutfattade föreställningar som bidrar till att det är lättare för män att få tjänster jämfört med kvinnor.

Den traditionella tävlingen Science Slam,  där forskare från oss och Malmö högskola tävlar om att göra den mest roliga och intressanta presentationen av sin forskning på kort tid gjorde återigen stor succé i Öresundshuset. Jag skämtade innan tävlingen om att Malmö högskola nu skulle vinna för första gången eftersom de ska få universitetsstatus. Och jag fick rätt – de vann! Alla forskare gjorde dock fantastiska prestationer och jag är oerhört imponerad över den kunskap och humor som de serverar oss i publiken!

Nu på onsdagsmorgonen regnar det för första gången under mina Almedalsdagar men jag ser fram emot ett par ESS-seminarier, bland annat Lunds kommuns seminarium om morgondagens forskningsanläggningar, som ges under dagen.

Nu återstår bara att önska alla en riktigt skön sommar och semester! Bloggen återupptar jag i augusti.
Torbjörn

06 juli, 2016

Inlägget postades i

Allmänt