Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Satsning på uppdragsutbildning – viktigare nu än någonsin

Vilka blir de långsiktiga konsekvenserna av corona i form av mänskligt lidande men även ekonomiskt och politiskt på sikt? Ingen har facit i hand men redan nu ser vi att virusutbrottet har fått allvarliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen såväl i Sverige som i omvärlden. Krispaketen från den svenska regeringen presenteras med jämna mellanrum för att stävja de negativa konsekvenserna.

I går meddelade regeringen flera åtgärder som berör vår sektor såsom utökade utbildningsplatser, även sommarkurser, samt stöd för distansutbildning och vidareutbildning. Regeringen bedömer att fler behöver utbilda sig eller vidareutbilda sig till följd av varsel och befarad lågkonjunktur och universitet och högskolor kan bidra stort till att hjälpa Sverige genom krisen.

Sammantaget får sektorn 9300 platser för 2020 och 6600 platser för 2021. Sektorn får ett tillskott på 683 miljoner kronor 2020 och 862 miljoner kronor 2021 inklusive studiemedel. Exakt vad detta innebär för Lunds universitet är ännu för tidigt att säga, det kommer vi att få klarare besked om när vårändringsbudgeten läggs fram senare i vår.

Universitet och högskolor har en viktig roll att spela när samhället har stort behov av omställning och allt fler behöver kompetensutveckling, vidareutbildning eller omskolning.

Universitetet genomför sedan en tid tillbaka en strategisk satsning för att stärka och utveckla uppdragsutbildning vid Lunds universitet. Även om denna satsning inte startade som ett svar på just corona, är den än mer aktuell nu än någonsin. Precis i dagarna öppnar en utlysning för verksamheter som behöver extra medel för att utveckla uppdragsutbildningar och denna satsning innefattar totalt 4 miljoner kronor. Verksamheter kan söka maximalt 200 000 kronor under sex månader per koncept och den första utlysningsomgången är öppen mellan den 1 april och den 14 maj.

Lunds universitet har kapacitet och styrka att ställa om för egen del, det har de senaste veckornas hårda arbete visat, och jag är djupt imponerad över all kraft och vilja från medarbetare och studenter att hjälpas åt. Att vi nu kommer att få ytterligare ansvar att bidra till att samhället kan ställa om ser jag som en självklar och hedervärd uppgift för ett universitet av den dignitet som Lunds universitet har.

Stort tack alla som bidrar till att Lunds universitet är och kan förbli en viktig samhällsaktör!

31 mars, 2020

Inlägget postades i