Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Sammanhållning nyckeln för Universitetssjukhusens framgång och konkurrenskraft

Sjukhusledningen vid Skånes universitetssjukhus presenterade för ett par veckor sedan hur ett nytt Universitetssjukhus i Skåne skulle kunna se ut. Reaktionerna på förslaget – att låta Malmö och Lund vara närsjukhus och låta högspecialiserad vård flytta till ett nytt sjukhus  – har inte låtit vänta på sig.

Idag ger även vi i universitetsledningen tillsammans med Medicinska fakultetens ledning oss in i debatten genom en debattartikel i Sydsvenskan.

Vi är starkt kritiska till idén att bygga ett nytt sjukhus mellan Lund och Malmö och att flytta över högspecialiserad verksamhet från universitetssjukhusen i Lund och Malmö dit. Vi menar istället att den bästa utvecklingen för framtiden är att fortsätta utveckla universitetssjukhusen i Malmö och Lund i nära samverkan med Lunds universitet och särskilt den Medicinska fakulteten.

Jag tycker personligen att man i en förändringsprocess inte ska stänga några dörrar i förtid, men man kan helt enkelt inte flytta ett universitetssjukhus till, t.ex. Hjärup, utan att även universitetet flyttar med – och det är vi naturligtvis inte beredda att göra. För ett universitet som Lunds universitet – där ämnesbredd, tvärvetenskap och utbildning är styrkan – måste man sätta sammanhållningen av alla dess delar (organisatoriskt, geografiskt och  intellektuellt) i främsta rummet.  Jag är övertygad om att denna sammanhållning är viktig även för sjukvården och den medicinska forskningen och därför utgör nyckeln till Universitetssjukhusens framtida konkurrenskraft och framgång.

Torbjörn

24 april, 2015

Inlägget postades i

Allmänt