Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Rätt beslut att ställa in högskoleprovet

Nyligen kom beskedet från Universitets- och högskolerådet (UHR) att högskoleprovet ställs in i höst. Det är ett beslut som jag stöttar till fullo, främst av följande skäl: Högskoleprovet samlar väldigt många personer. För oss som ska tillhandahålla lokaler, personal och logistik kring provet är det i princip omöjligt att genomföra ett sådant tillfälle på ett smittsäkert sätt. Jag befarar också att människor kommer att ta sig till provtillfället även om de känner sig förkylda eller sjuka – högskoleprovet är en chans som få vill gå miste om, ifall tillfället ges.

UHR har på ett utmärkt sätt utrett förutsättningarna för att genomföra högskoleprovet i höst och i det underlaget finns även lärosätenas bedömningar.

Sammantaget ser jag att riskerna med att genomföra högskoleprovet är för stora och när vi har samtalat i Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, kring frågan har jag fått intrycket att alla mina kollegor är eniga: Ingen är beredd på att ta på sig ansvaret för att genomföra högskoleprovet under rådande omständigheter.

Visst hade det varit önskvärt att dela upp högskoleprovet över flera olika tillfällen eller kunna ge det helt över nätet. Men det är mycket svårt att samtidigt kunna garantera rättssäkerheten.

Högskoleprovet är en jättefin chans att bättra på sina betyg och öka chansen att komma in på en drömutbildning. I tider då vi har lågkonjunktur är det givetvis extra angeläget att fler ges möjlighet att studera. Många har säkert blivit besvikna på att inget provtillfälle ges i höst men en tröst finns för dem som tidigare gjort provet: resultatet gäller i åtta år i stället för fem. Dessutom arbetar sektorn för att högskoleprovet ska kunna ges vid fler än ett tillfälle till våren 2021.

Högskoleprovet bidrar inte till att höja kompetensen eller till att bredda behörigheten och därför slår jag gärna ett slag för andra initiativ som gör detta såsom Studiechansen och våra olika basår.

14 augusti, 2020

Inlägget postades i