Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Nytt decennium och fokus framåt

Nu går vi in i ett helt färskt decennium och så här vid årsskiften görs många sammanfattningar och framtidsspaningar. Innan jul gjorde jag ett försök att sammanfatta året som gått från min horisont.

Jag går nu in på mitt sista år som rektor och börjar med att lista några av ledningens prioriterade frågor – projekt som vi kommer att ha extra fokus på under 2020 med ambition att kunna sätta punkt för dem eller för att de ska åtföljas av konkreta planer för framtiden. Detta för att den nya ledningen nästa år ska kunna börja sitt arbete utan att ärva lösa trådar från oss i nuvarande ledning.
• Utveckla det breda universitetet och fakultetsövergripande samarbeten inom AI och Agenda 2030
• Etablering av verksamhet på Brunnshög inom Science Village Scandinavia
• Digitalt lärande
• Genomföra RQ20
• Hållbarhetsarbetet – förstärkning av struktur
• Pedagogisk meritering
• Stärka det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier och studenters psykiska ohälsa

Det längre framtidsperspektivet ger jag också plats åt i denna första blogg för året – men lånar visionerna från besökare på Hållbarhetsveckan som hölls i fjol. Besökarna har skrivit ner på vykort vad de önskar att universitetet har uppnått inom hållbarhetsområdet år 2030 och adresserat vykorten till Lunds universitet år 2030. Innan jul mottog jag denna bunt med vykort och här är några tankar som tecknats ner på korten: Vi har skapat en mer tvärvetenskaplig utbildning, vi har definierat mål och riktlinjer för att underlätta det dagliga arbetet för att uppnå ett hållbart samhälle, vi har fått en utmärkelse för vårt arbete att göra skillnad i hållbarhetsfrågor, vi har kraftigt minskat våra egna utsläpp, vi har tagit bort plastbestick och plastmuggar från kaféer, vi har sett till att alla äter mindre kött och mejeriprodukter, vi har skapat fyra specialgrupper för att bekämpa klimatförändringar.
Ja, idéerna är många, inte bara inom hållbarhet utan för många av våra utvecklingsfrågor över lag. Nu kör vi igång efter julledigheterna och jag ser ett mycket spännande år framför oss!

07 januari, 2020

Inlägget postades i