Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Nobelfesten är en hyllning till fri forskning

Nyss hemkommen från Nobelfestligheterna finns det en del att fundera kring. Det som slog mig när jag satt och lyssnade på Nobelpristagarnas tal är att festen inte bara är en hyllning till forskning och forskningsframsteg – utan en hyllning till den fria forskningen. Penicillinet och röntgen – inget av det hade kommit till utan nyfikenhetsforskning och fri grundforskning. Likadant är det med t.ex årets pris i kemi. Forskarna har utvecklat molekyler vars rörelser går att kontrollera och genom att man tillför energi till dem så kan molekylerna utföra ett arbete. Fantastiskt givetvis, men det ligger många års arbete bakom framgången och den har krävt hundratals människor och samarbeten världen över. Och kanske det viktigaste av allt: forskningen har varit fri: Fraser Stoddart, en av de tre kemipristagarna sade i sitt tal: ”Vår forskning har utförts utan förutfattade meningar och inte erkänt några gränser”.

Bob Dylan, som själv inte medverkade, spred i det tal som blev uppläst lite av samma tanke. ”Jag har aldrig ställt mig frågan om det här är litteratur”. Drivkraften är inte ett Nobelpris – vare sig för forskare eller författare. För Nobelpris kommer inte på beställning.

Jag är orolig för att akademins kompetens och strukturer som möjliggör just den fria forskningen, och släpper loss nyfikenhet och drivkrafter samt tillåter omvägar och okända mål, håller på att utarmas. Det är variationen i alla olika idéer (mer eller mindre fruktbara) som de nyfikna och autonoma forskarna följer upp och beforskar som skapar de stora, och oförutsägbara, genombrotten. Vi måste bevara potentialen och långsiktigheten i denna uppsjö av vetenskaplig variation. Forskningsframsteg kommer inte på beställning, vare sig från politiker eller näringsliv. Vi behöver slå vakt om vårt arbetssätt, vi behöver slå vakt om vår autonomi. Den dagen då vår forskning har som mål att stödja kortsiktiga politiska agendor eller förse näringslivet med nya lönsamma uppfinningar, ja den dagen har vi förlorat den viktigaste förutsättningen för nya vetenskapliga genombrott, nämligen den mångfald av ny kunskap som den fria forskningen skapar.

Torbjörn

 

13 december, 2016

Inlägget postades i

Allmänt