Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Nästa år en ny rektor med ny forskningsproposition

Idag har Universitetsstyrelsen föreslagit en ny rektor för Lunds universitet mellan 2021 och 2026. Av flera starka kandidater var det Erik Renström, idag dekan på Medicinska fakulteten, som nådde hela vägen fram, inte minst efter en klar majoritet av rösterna i Universitetskollegiet. Jag säger stort grattis till Erik som kommer att bli en utmärkt rektor framöver!

Erik Renström har lång erfarenhet av akademin som forskare men har också lett och drivit projekt i skärningspunkten mellan näringsliv, sjukvård och akademi. Han har dessutom varit djupt involverad i excellenta miljöer såsom Linnémiljön LUDC och SFO:n Exodiab. Denna erfarenhet är utmärkt för att kunna driva Lunds universitet framåt enligt den strategiska planen där samverkan inom universitetet och med aktörer utanför universitetet spelar stor roll.

På måndag väntar vi budgetpropositionen och något senare i höst kommer forskningspropositionen som anger regeringens forskningspolitiska inriktning för kommande år. Regeringen har redan aviserat ett antal förstärkningar inom utbildning, forskning och innovation samt för forskningsinfrastruktur. Vi har särskilt spelat in önskemål om långsiktig driftsfinansiering av MAX IV och ökade basanslag och av det vi hittills sett verkar vi ha hörsammats. Mer om vad propositionen innehåller för Lunds universitet kommer jag att återkomma till i nästa vecka.

18 september, 2020

Inlägget postades i