Lunds universitet satsar 64 miljoner på forskarskola inom Agenda 2030

Igår tog vi ett stort beslut, både i kronor räknat och gällande antal fakulteter (alla). Vi har över fakultetsgränserna enats om att lyfta 64 miljoner kronor från universitetets myndighetskapital (överskott från tidigare verksamhetsår) till en Forskarskola inom Agenda 2030. Forskarskolan som fullt utbyggd ska rymma ett 20-tal doktorander är den första i sitt slag i Sverige.

Jag tycker detta är ett lysande exempel på hur universitetet kan använda sin bredd och spets på bästa sätt. De åtta fakulteterna vid Lunds universitet gör det möjligt att på ett sammanhållet och kreativt sätt svara mot samhällsutmaningarna och det globala uppdrag som Agenda 2030 innebär.

Samtidigt ser vi att satsningen kan lyfta universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet och här får vi dessutom ett ypperligt tillfälle att samverka med det omgivande samhället.

I rektors ledningsråd har vi sedan tidigare bestämt att pengar som lyfts av från myndighetskapitalet ska gå till universitetsgemensamma satsningar. Att vi som nu, har enats om denna spännande och framtidsinriktade forskarskola som kan ge många ringar på vattnet, internt och externt är extra roligt.