Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Lund får finansiering i europeiskt prestigeprogram

Nu är det klart att Lunds universitet är ett av sex svenska lärosäten som beviljats finansiering i det europeiska samarbetet ”European Universities”.

Syftet med samarbetsformen är att stärka studenter och anställdas rörlighet inom Europa och med tanke på hur situationen ser ut i Europa nu, med nationella strömningar, Brexit och populism, är ökad rörlighet viktigare än någonsin – det behövs nya och bredare perspektiv och förståelse för olika kulturer och det behövs samarbeten över gränser för att lösa hållbarhetsfrågorna. Jag hade själv gärna haft möjlighet att få en europeisk examen, vilket ska bli möjligt i detta projekt.

Konkurrensen om att få bli pilotprojekt var hård och det är extra roligt att sex svenska lärosäten (förutom Lund även Stockholm, Göteborg, Linköping, KTH och Handels) fick igenom sina ansökningar. Lunds universitet kommer att samarbeta med fyra europeiska universitet: Ludwig-Maximilian i München, portugisiska Porto, ungerska Szeged och franska Paris-Saclay. Tillsammans ska våra universitet samarbeta inom hälsa i projektet “European Universities for Global Health”.

Inom nätverket kommer studenter, doktorander, forskare och lärare att ha stora möjligheter att röra sig och utarbeta gemensamma läroplaner eller utbildningsmoduler. Tanken är att man samlar och delar på experter, plattformar och resurser. Studenter kan anpassa sin utbildning och välja vad, var och när man ska studera och få en europeisk examen. Tanken är också att studenterna ska kunna arbeta nära näringsliv och offentlig sektor i de regioner som de befinner sig i och på så sätt bidra till regionernas utveckling.

Ett stort tack till alla som har medverkat till denna framgångsrika ansökningsprocess!

27 juni, 2019

Inlägget postades i