Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Krafter sätts i rörelse när Framtidsveckan kör igång

Inte helt som vanligt, men ganska sig likt. Mer digitalt men även fysiskt. När årets Framtidsvecka drar igång nästa vecka ligger coronapandemin som en fond, men tillåts inte ta hela utrymmet och det tror jag att många har längtat efter. Universitetet är ju en plats där en mångfald av ämnen samsas och det är klart att denna bredd även ska komma till sin rätt under detta år som präglats så starkt av covid-19. Det finns en tid och ett liv bortom 2020. Vilka krafter finns i rörelse och kommer att kunna påverka samhället och naturen framöver?

Framtidsveckan är universitetets årliga populärvetenskapliga satsning där angelägna framtidsfrågor lyfts. Årets tema är ”Krafter i rörelse”. Klimatförändringarna är givetvis en stark sådan kraft, så hur kan en fossilfri framtid se ut? Det ämne som jag själv funderar mycket på, antidemokratiska krafter och hur de påverkar vårt samhälle, kommer också att lyftas.

Kriser som hävstång för att utvecklingen ska ta en annan riktning, att leva i en värld med utbredd antibiotikaresistens, följder av att samla in hälsodata via Artificiell intelligens och musik som läkande kraft, ja det är ett axplock av ämnena under framtidsveckan – alla högaktuella.
Passa på att ta del av föreläsningar, seminarier, guidade rundturer och specialkomponerade musikaliska verk, flera av seminarierna finns på nätet.

09 oktober, 2020

Inlägget postades i