Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Karnevalen är ledarskap och medarbetarskap

Ingen som passerar Lundagård kan undgå att se att det rustas för årets Lundakarneval, Imaginalkarnevalen. Idag har Sydsvenskan en artikel med rubriken ”Hur har karnevalen påverkat ditt liv?” och ett antal personer som varit aktiva under tidigare karnevaler svarar.

Som rektor och chef med medarbetarskap och ledarskap som särskilt ansvar i ledningsgruppen är det mycket intressant att läsa. Jag sammanfattar de intervjuades svar så här: Man fick lära sig gruppdynamik, organisation, ledarskap, konflikthantering. Tiden i karnevalen gav också personlig utveckling, sammanhållning, glädje, kreativitet och vänskap som i vissa fall hållit i sig i decennier.

Studenttiden är mycket mer än studier och kunskapsinhämtning. Studenttiden ska också ge andra färdigheter och rusta studenterna för kommande arbetsliv, alternativt vidareutveckling i ett redan pågående sådant. Erfarenheterna som de intervjuade vittnar om är ett riktigt gott betyg åt Lundakarnevalen vad gäller att förbereda de aktiva för arbetslivet.

Som arbetsgivare vill jag givetvis också att anställda ska kunna hitta glädje, sammanhållning, kreativitet och få personlig utveckling. Inte minst är jag mån om respekt för och omtanke om varandra i det dagliga arbetet. Åsikter går isär på ett universitet, konstigt vore det annars, men att bibehålla det goda samtalet och visa respekt för olikheter eller andra människor är högprioriterat för mig.

Gruppdynamik skapas bäst, enligt mig, när människor känner sig trygga i gruppen och tillåts vara sig själva. Och framförallt skapar olikheter dynamik. När universitetsledningen stod på trappan och tog emot studenternas uppvaktning för några veckor sedan stack två examenshattar ut bland våra andra studentmössor. Prorektor Sylvia Schwaag Serger och vicerektor Stacey Ristinmaa Sörensen hade sina internationella examenshattar på sig. Vi var en mångsidig grupp som stod på trappan och det är jag både glad och stolt över. Lunds universitets styrka är dess bredd och mångfald.

Så, som en hyllning till brokigheten ser jag fram emot helgens karneval full av kreativa, oanade och roliga programpunkter. Vi ses kanske på någon av aktiviteterna i ett, som det ser ut nu, soligt och majvackert Lundagård!

15 maj, 2018

Inlägget postades i