Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Jubileumspromotion som ger perspektiv

Knappt har årets karneval lämnat Lundagård förrän nästa stora händelse för året tar vid. Det är dags för doktorspromotionen, fakulteternas största högtid. Det är lika högtidligt för mig varje gång att få vara en del av den mäktiga processionen mellan Universitetshuset och Domkyrkan.

Alla de som gått hela den mödosamma vägen i utbildningstrappan och har tagit sin doktorsexamen är värda den djupaste respekt och därför är promotionen en sådan fin symbol för att hedra, uppmärksamma och hylla, inte bara den enskilda prestationen, utan också ny vetenskap, mödosamt framtagen steg för steg.

Det är också lika fint att se alla hedersdoktorer som fakulteterna vill hedra för att de gjort särskilt fina insatser som bidragit till universitetets utbildning och forskning. Och givetvis är det en ära att få träffa dem som blev doktorer för femtio år sedan och som kommer tillbaka för att fira jubileum idag. När årets jubeldoktorer promoverades, 1968, var omvärlden orolig och studentrevolten ett faktum. Då, 1968 delades promotionen upp på två dagar, en i maj och en i juni, eftersom det året också innehöll universitetets 300-årsfirande. Första dagen, den i maj, gick allt lugnt till. Andra promotionsdagen, några veckor senare, rörde sig hundratals demonstranter i Lundgård och skrek ut sina protester. Den amerikanska flaggan brändes. Processionen mot Domkyrkan skyddades av 300 inkallade poliser, helikoptrar hovrade över centrala Lund och pansarfordonen stod framför universitetet. Om detta och annat handlar mitt tal i Domkyrkan idag och hela talet hittar du här.

Slutligen återstår nu att säga stort grattis till alla årets doktorer, hedersdoktorer och jubeldoktorer!

Torbjörn

25 maj, 2018

Inlägget postades i

Allmänt