Idag inviger vi Lärosäten Syds kontor i Bryssel och går in i en ny EU-allians

Jag är nu i Bryssel för att delta i lanseringen av vårt, inom Lärosäten Syds, gemensamma kontor.

Vi har länge känt ett behov av att förstärka vår Brysselnärvaro för att kunna påverka policyprocesser och öka samarbetet med olika viktiga aktörer. Vi har dessutom ett övergripande mål att öka vårt deltagande i EU:s forskningsprogram. EU:s processer är långa och vi står redan nu inför nästa stora ramprogram inom forskning och innovation, Horisont Europa och Erasmus+ och det är viktigt att vi får tidig information om förändringar och utvecklingsområden.

Lärosäten Syds Brysselkontor finns i samma hus som Skåne European Office och Småland-Blekinge-Halland South Sweden, för att skapa en integrerad sydsvensk representation för regioner såväl som kommuner och lärosäten. Att kunna samla många aktörer och ha en dialog mellan näringsliv, andra lärosäten och offentlig sektor i Europa behövs, inte minst för att kunna ta sig an de globala utmaningarna som inte kan lösas av enskilda länder eller institutioner. Jag tror att det kommer att finnas stort intresse för vår samverkansmodell eftersom det är första gången som svenska lärosäten etablerar ett gemensamt kontor här.

Dagens lansering av kontoret inbegriper ett policyseminarium om samverkan och drygt hundra inbjudna gäster från EU-institutionerna samt universitetsrepresentanter och andra forskning- och innovationsaktörer i Bryssel kommer hit.

EU-tanken handlar ju i stort om samverkan och samarbete över gränser. Vi har nu gått in i ett nytt spännande samarbete inom European University Initiative med fyra europeiska universitet: Ludwig-Maximilian i München, portugisiska Porto, ungerska Szeged och Paris-Saclay. Tillsammans ska vi arbeta för att bli pilotprojekt inom hälsa: “Alliance for Global Health”.