Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Grattis Malmö universitet och regionen

Det nyaste universitetet i Sverige, Malmö universitet, har idag middag och seminarium, med bland andra forskningsminister Helene Hellmark Knutsson som en av talarna, för att fira sin tillblivelse. Jag vill passa på att säga stort grattis till universitetsstatusen!

En del undrar vad Lunds universitet har att vinna på denna ökade konkurrens om forskningsmedel och studenter. Men jag ser mest fördelar. Ytterligare ett universitet i regionen stärker högskolesektorn i vår landsända och minskar avståndet till Stockholm.

Tillsammans med Köpenhamn har vi nu fyra universitet inom ett par mils radie samt ett antal högskolor vilket ger alla förutsättningar för samarbeten och dynamik.
Inom Lärosäten Syd behöver vi samarbeta – inte konkurrera – och det gäller inte minst för samverkansprojekt och breddad rekrytering. Våra respektive inriktningar kompletterar och stärker varandra.

16 januari, 2018

Inlägget postades i