Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Glad sommar i detta omställningens år!

Ett vanligt år brukar jag avsluta vårterminen med Almedalsveckan innan det är dags för ett par veckors återhämtning inför hösten. I år är inget vanligt år.

Trots att politikerveckan i Almedalen inte gått av stapeln denna vecka har vi inte saknat politiska utspel. Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, gick i måndags ut med de satsningar som regeringen gör för att mildra effekterna av coronapandemin. Fler personer ska få möjlighet att studera och det är naturligtvis ett bra sätt att satsa på utbildning i tider då man befarar lågkonjunktur.

Dock har de flesta satsningarna redan rullats ut under våren och jag har skrivit om dem i ett tidigare blogginlägg. Det nya som ministern presenterade i måndags var att Universitetskanslerämbetet, UKÄ, får i uppdrag att följa upp hur det har gått för lärosätena under pandemin och att lärosätena under ett år får lov att hyra ut bostäder till svenska studenter.

Universitet och högskolor har fått fler platser inom sommarkurser, basår, nätutbildningar, livslångt lärande och utbildningar inom bristyrken. För Lunds universitets del innebär det en förstärkning på cirka 50 miljoner kronor i år och nästa år.

Även innan coronapandemin har Lunds universitet sett behov av omställning. Dels gällande digitalisering, dels gällande att rusta studenter för en arbetsmarknad där breda kunskaper för att kunna ta sig an komplexa och globala frågor kommer att behövas. Prorektor Sylvia Schwaag Serger har lett arbetet med att bredda utbildningarna och också sett hur vi kan utveckla utbildningar inom AI och digitalisering, inte minst som en del i omställning och för kompetensutveckling.
Inom kort kommer universitetet att lansera en ny utbildningssatsning inför hösten och där flera fakulteter samarbetar. Håll utkik efter den på lu.se!

Coronapandemin är långt ifrån över och även höstterminen kommer att vara annorlunda. Jag vet att det görs ett enormt arbete på fakulteterna för att klara av den omställning vi genomgått och fortsatt kommer att genomgå.
Men med all den initiativförmåga, det engagemang och goda vilja från medarbetare och studenter som jag sett under vårterminen är jag säker på att vi både kan bereda plats för många fler som söker sig hit till Lunds universitet och dessutom fortsätta utveckla vårt utbildningsuppdrag i höst.

Bloggen pausar nu ett par veckor och jag passar på att önska alla en skön sommar! Ta hand om er!

Och som alltid – all information gällande hur Lunds universitet hanterar corona finns på lu.se/corona. Håll dig uppdaterad där!

02 juli, 2020

Inlägget postades i