Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Framtiden gemensam nämnare för samverkan

Ett antal intressanta samverkansnyheter har presenterats de senaste veckorna som jag gärna lyfter. Den gemensamma nämnaren för dem alla är att de fokuserar på framtidens samhällsutmaningar och på att få forskning och utbildning att omvandlas till konkret kunskap i samhället.

Vi har precis beslutat att ge fem nya samverkansinitiativ anslag. Dessa är unika på så sätt att de söks i konkurrens och för att få medel krävs att forskningen är tvärvetenskaplig, minst tre fakulteter måste samarbeta och minst en extern partner inom näringsliv, industri, offentlig sektor, kommun eller annan organisation behöver vara kopplad till initiativet. Syftet är att det ska skapas så mycket värdefull kunskap för samhället som möjligt under de tre år som initiativen pågår och de utvärderas efter vilket avtryck de gjort i samhället – till skillnad från forskning som traditionellt mynnar ut i artiklar eller forskningsrapporter.

Sedan tidigare har elva initiativ vid Lunds universitet fått medel och tillsammans har de hittills knutit runt 160 externa partners till sig, de flesta från näringslivet. Det är en imponerande siffra och visar hur stort behov det finns av samarbete mellan akademi och det omgivande samhället.

En annan mycket glädjande nyhet är att Lunds universitet nyligen mottog en rekordstor donation genom att Ikea Foundation skänker 33 miljoner euro till Industridesignskolan – en verksamhet som de stöttat och varit aktiva i sedan starten för tjugo år sedan. Utbildningen i Lund är tvärvetenskapligt inriktad och har vinnlagt sig om att utbilda designers med innovativ inriktning – något som efterfrågas av dagens konsumenter som ställer krav på hållbarhet och kreativa, smarta lösningar. En donation av den här storleken säkerställer Industridesignskolans framtid.

Igår kväll var det dessutom dags att dela ut årets Innovationspris, ”Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris för Framtiden Innovationer” – även det ett gott exempel på samarbete över gränser, i detta fall handlar det om att lyfta fram briljanta forskare och studenter som ligger bakom några av morgondagens innovationer. Jag är djupt imponerad över de makalösa presentationer som finalisterna bjöd på under kvällen – verkligen inspirerande att höra deras tankar och idéer och projekt. Stort grattis till vinnarna!

Prisutdelning, samtal och mingel med inbjudna gäster hölls i Universitetshusets aula och atrium. Det pampiga huset är tömt sedan en tid tillbaka på arbetsplatser och förbereds nu för att bli ett besökscentrum. De nya planerna har vi nyligen lämnat till Statens fastighetsverk och om tre år räknar vi med att det ska vara fyllt av liv igen och fungera som ett nav för samverkan och besök.

I väntan på det har vi beslutat att öppna upp universitetets verksamhet för både anställda, studenter och allmänheten genom att anordna en Framtidsvecka. Denna vecka, som i år kommer att infalla den 14-20 oktober, tar vara på några av alla de initiativ och idéer som skapades under 350-årsjubileet och som lockade tusentals personer till evenemangen. Jag kan garantera att vi under Framtidsveckan, precis som under jubileet, kommer att lyfta angelägna, och för framtiden, intressanta frågor.
Varmt välkomna dit när det väl blir dags!

21 mars, 2019

Inlägget postades i