Forskningsbaserad kunskap behövs i samhället

I år är det valår och det märks inte minst i den rikliga rapporteringen i media med anledning av Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Säkerhetsfrågorna kommer sannolikt att bli stora i årets politiska debatt. I flera andra länder har man misstänkt att krafter försökt påverka valresultat och röstande och vi ser hur snabbt fejkade nyheter och desinformation sprids i dagens samhälle.

Som myndighet behöver givetvis även Lunds universitet se över sin säkerhet vad gäller IT och information. Men vi kan också spela en viktig roll i samhället genom att leverera forskningsbaserad kunskap till allmänheten.

Det är snart ett år sedan Lunds universitet blev medlem i The Conversation och i ledningen har vi beslutat oss för att fortsätta universitetets medlemskap. Här publicerar forskare under eget namn artiklar eller kommentarer, analyser och fördjupningar på aktuella nyheter. Detta är givetvis inte hela svaret på problemet med påverkan, desinformation och fejkade nyheter men jag tycker det är ett bra sätt att få ut forskningsbaserad kunskap till en stor internationell läsekrets.

Inför att vi nu fortsätter vårt medlemskap har vi bett de runt 40 publicister  som medverkat på The Conversation under vårt första medlemsår att komma med feedback. Det har överlag varit mycket positiv återkoppling och jag hoppas att ännu fler forskare tar tillfället i akt att skriva för TC under 2018.

Ett annat sätt att nå allmänheten med forskningsbaserad kunskap är att bjuda in och öppna upp universitetet. Det gjorde vi med besked förra året under 350-årsjubileet och tiotusentals besökare har deltagit i de öppna seminarier, vetenskapsveckor och kurser som gavs. Den 28 januari blir det avslut av jubileet med ett avstamp mot framtiden. Missa inte detta tillfälle!

Stort tack till alla som bidrar med att föra ut kunskap och forskning till allmänheten. Denna uppgift har kanske aldrig varit viktigare än nu!