Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Forskningsanläggningarna kräver internationalisering och öppenhet

I förra veckan fick vi en fördjupad åtgärdsplan från MAX IV:s styrelse med anledning av de förseningar i delar av strålrörsprogrammet som blev tydliga i maj. Jag har vid ett par tillfällen tidigare skrivit om förseningarna och de åtgärder som tagits här i bloggen.

MAX IV ska bli klart snabbt och effektivt
Projektledning, organisation och kommunikation högsta prioritet för MAX IV:s strålrörsprogram

Styrelsen och ledningen på MAX IV har arbetat intensivt under hösten och en åtgärdsplan som denna får ses på något längre sikt – det måste få ta sin tid att rekrytera ny direktör och det tar tid att sätta en ny projektorganisation. Men huvudsaken är att det finns en samsyn mellan labbet och dess finansiärer kring problemen som varit och vilken väg som man ska leda framåt.

MAX IV är Sveriges största satsning på forskningsinfrastruktur. Öppenhet och transparens i med- och motgångar är A och O. Vi har den senaste tiden fokuserat på de problem som uppdagats men vi har all anledning att vara stolta över detta labb som är världsledande och ådrar sig enormt intresse internationellt och nationellt. Vi får inte glömma att föra fram de fantastiska framsteg som gjorts hittills, och som även tydliggörs i den fördjupade åtgärdsplanen och i tidigare rapporter.

Sverige har investerat flera miljarder kronor i de världsledande forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Anläggningarna skapar inte bara intresse utomlands. De attraherar också internationell kompetens till vår del av världen.

Det har krävts såväl internationell samfinansiering som samlad internationell forskningskompetens för att bygga upp Max IV och ESS och för att de framgångsrikt ska kunna drivas framöver. Förutom det internationella anseendet och inflöde av kompetens Sverige får genom dessa anläggningar, så ger den tillväxt i form av nya företag, arbetstillfällen och därmed ökade skatteintäkter. Om vikten av internationalisering för Sveriges framtid skriver jag och prorektor Sylvia Schwaag Serger samt våra kollegor på KTH i en debattartikel i Sydsvenskan.

I helgen har även Sydsvenskan publicerat en genomlysning av MAX IV i ett antal artiklar.

Torbjörn

12 november, 2018

Inlägget postades i

Allmänt