Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Etthundrade artikeln i The Conversation

I veckan publicerades den hundrade artikeln i The Conversation  med en forskare från Lunds universitet. Det är Paul O’ Shea vid Centrum för öst- och sydöstasienstudier som skrivit  ”World leaders are actually going out of their way to cosy up to Donald Trump – just look at Japan”, tillsammans med en kollega vid Tokyo universitet.

Det var i januari 2017 som Lunds universitet gick med i The Conversation. Vi i ledningen ville med medlemskapet göra något aktivt så att forskare kan bidra med mer kunskap i tider då falska nyheter breder ut sig i sociala medier och kunskapsmotståndet i samhället verkar öka. Detta samtidigt som traditionella mediehus fått allt svårare att klara sig ekonomiskt, vilket bland annat drabbat forskningsjournalistiken.

Att vi nu har kommit upp i hundra artiklar sedan Lunds universitet blev medlem tycker jag är ett fantastiskt resultat.  Stort tack till alla forskare, ett drygt 80-tal, som bidragit till detta!

Det är dessutom en väldigt fin spridning av ämnen i artiklarna som verkligen visar vilken bredd på kunskap som finns vid Lunds universitet.

The Conversation låter forskarna själva skriva populärvetenskapliga artiklar och analyser. Efter redaktionell handpåläggning i samarbete med skribenten publiceras artiklarna med s.k creative commons på sajten. Det innebär att andra mediehus runt om i världen kan plocka upp artiklarna och återpublicera dem i sina egna kanaler – på nätet eller i tidning.

Konceptet är genialt, inte minst för att skribenterna får direkt feedback med statistik på hur mycket artikeln lästs och var den återpublicerats. Inte sällan plockar stora, internationella mediehus upp artiklarna från The Conversation.

Vi var det första svenska universitet som blev medlem i den brittiska delen av The Conversation där även ett 70-tal brittiska universitet och finansiärer är med och bidrar. Sedan en tid tillbaka har även Stockholms universitet gått med vilket förhoppningsvis gör att fler i Sverige kommer att få upp ögonen för The Conversation. Min förhoppning är att vi ser ännu fler svenska universitet ansluta sig inom inte allt för lång tid. Många har frågat oss om hur det fungerar och visat intresse för ett medlemskap.

Gå gärna in på The Conversation för att läsa mer och för att pitcha en artikelidé.

Du kan också få hjälp här vid universitetet att bolla en idé som du har.

Och passa gärna på att träffa The Conversations svenska redaktör som besöker Lunds universitet med jämna mellanrum för att fånga upp artikelidéer eller hålla workshops i populärvetenskapligt skrivande. Ett nytt besök planeras i höst!

02 oktober, 2019

Inlägget postades i