Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

En ny era i världen och vi ska samverka för att förbättra den

Idag har vi vaknat till en ny president i USA och vi får kanske vänja oss vid en ny era inom världspolitiken. Vi har även Brexit i färskt minne och det är mycket att fundera på vad det innebär för samarbeten och utbyten. Att bygga in sig och stänga ute tror jag inte är en framgångsfaktor på något plan.

Så jag är glad över att vi arbetar med att ytterligare stärka vår samverkan och vårt utbyte med omvärlden. Igår hade vi återigen näringslivsråd med riktigt bra diskussioner och där vi delade goda erfarenheter.

Det finns ju många sätt att samverka, i allt från enskilda samarbetsprojekt till större samarbetsavtal som vi har tecknat med näringslivet. Ett initiativ som lyftes igår var Science and Innovation Talk där företag identifierar ett ämne som de vill veta mer om och där sedan forskare åker ut och föreläser. Detta görs framgångsrikt av Tetra Pak.

Både ledning och fakulteter besöker företag för att höra hur vi kan skräddarsy forskningssamarbeten efter de önskemål som finns och vår styrka är det breda spektret av experter som vi kan erbjuda. Exempelvis kan ett teknikföretag behöva beteendevetare för utveckla användarvänliga produkter. Andra initiativ som har startat i samverkan på senare tid är utveckling av 5G och e-handelsforskning.

Det är uppenbart att forskning i samverkan är en mycket viktig faktor för att bygga framtidens lösningar och som förbättrar människors livssituation världen över.

Genom åren har många innovationer och produkter tagits fram i samverkan och de har kommit till nytta i samhället. En av våra mest kända innovationer är ultraljudsdiagnostiken som idag är en självklar undersökningsmetod på sjukhus världen över. Bluetooth­tekniken, som används i miljontals produkter varje dag, är ytterligare ett exempel på innovation med ursprung bland annat i samverkan med vår verksamhet. Men innovationer handlar inte bara om teknik och medicin utan är också oerhört viktiga att få fram inom områden som humaniora och samhällsvetenskap. De behövs mer än någonsin!

Genom att nyttiggöra forskning kan vi hjälpa till att skapa tillväxt och göra nytta i samhället. Därför är det viktigt att uppmuntra och premiera innovativa idéer hos våra anställda och studenter.

Ett initiativ som universitetet genom LU Innovation har startat tillsammans med Sparbanksstiftelsen Finn, är ett inrättat pris som kommer att dela ut totalt 200 000 kronor till idéer som kan bli framtidens innovationer. Tävlingen är öppen för alla anställda och studerande vid universitetet och gäller för alla områden.

Så – låt oss hitta nya idéer som bidrar till att lösa framtidens utmaningar och genomföra dem. Jag hyser gott hopp om att vi tillsammans kan skapa en bättre värld.

Torbjörn

09 november, 2016

Inlägget postades i

Allmänt