Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

En Nobelfest som präglades av mod och klimat

Festernas fest, Nobelfesten, är över och dagarna i Stockholm har på många sätt sammanfattat året som har gått och tiden vi lever i. Att klimatet fick ta stor plats är givet och det finns nog inget bättre tillfälle att visa och prata om våra stora utmaningar än när världens blickar riktas mot Stockholm och den samlade vetenskapseliten. Ekonomipriset handlade om klimatet och köttet på tallriken var nedtonat. Kronprinsessan gjorde en markering genom att ha en återanvänd klänning.

Tomrummet som skapades utan litteraturpris var talande i sin tystnad.

Extra intressant är att alla tre som fick Nobelpriset i medicin, fysik och kemi i år har varit i en synkrotronanläggning och jag kan inte nog understryka vikten av MAX IV för framtidens forskning.

Ett annat tema var mod som slog igenom i bland annat blomsterarrangemang och underhållningsnumren. Mod är också något som genomsyrar de vetenskapliga framsteg som prisades igår. Som forskare behöver man tänka utanför boxen, göra sina misstag och våga prova sig fram och det är därför grundforskning är så viktigt. Många experiment misslyckas och förkastas men emellanåt kommer den oväntade upptäckten. Som akademi och enskild forskare gäller det att stå emot när omvärlden kräver snabba eller på förhand beställda lösningar på problem.

Jag lyfter gärna Frances Arnold, en av årets kemipristagare som en god förebild för såväl mod som uthållighet i sitt utforskande av enzymer.

Torbjörn

Några av Nobelpristagarna gästar och föreläser på Lunds universitet – se när och var här:

11 december, 2018

Inlägget postades i

Allmänt