Carl-Gustaf Andrén saknas oss när våren står för dörren

Idag är en dag när våren verkligen står för dörren, solen värmer och scillorna färgar våra parker. På sociala medier läggs bilder från Lundagård ut med frågor som ”kommer magnolian att blomma till första maj i år?”. Våren och försommaren är Universitetets finaste årstid. Det är då vi firar doktorspromotionen och innan dess siste april och första maj med studentuppvaktningar. Det är en tid för högtidstal men också en tid som omfamnar hela den akademiska traditionen.

En person som ”alltid” varit med på universitets högtider och festligheter, var Carl-Gustaf Andrén. Jag är säker på att han hade uppskattat även denna vackra vårdag som vi har fått idag. Carl-Gustaf var en person som gärna visade sin omgivning uppskattning, han tackade för bra tal och trevliga möten, såväl muntligen som i uppskattande brev.

Jag har dock nåtts av beskedet att Carl-Gustaf Andrén, teolog, professor och Lunds universitets rektor mellan åren 1977-1980 samt Universitetskansler (för att nämna något från en mycket diger akademisk meritlista) har gått bort och jag kommer att sakna hans vänliga och kloka person mycket. Carl-Gustaf var varm och positiv och en stor tänkare om universitetets idé och uppgift. För mig var han en stor förebild både som akademiker och människa.
Jag avslutar denna blogg med en intervju som gjordes i samband med att Carl-Gustaf Andrén gav ut boken ”Visioner, vägval och verkligheter – Svenska universitet efter 1940”. Han började vid Lunds universitet 1941 och det är omfattande och mycket insiktsfulla perspektiv han bidrar med.