Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Bostäder efterlyses när studenterna strömmar till

Akademin väcks alltid till liv nu i augusti då studenterna strömmar till på campus igen. Det är också vid den här tiden på året som bostadssituationen i landets universitetsstäder är som svårast – många som börjar studera letar med ljus och lykta efter ett boende.

Bostadsfrågan är en av universitetets viktigaste frågor. Om det inte finns tillgång till bostäder för studenter och anställda kan inte universitetet bedriva verksamheten på den nivå som krävs för att vi ska klara oss i den internationella konkurrensen.

Vi vet att ett tryggt och funktionellt boende är grunden för att kunna klara sina studier bra. Det behöver även finnas god tillgång till hyresbostäder så att också de studenter som har alla förutsättningar att klara sina studier men inte har ekonomisk hjälp hemifrån kan hitta bostad. Universitetet får inte förlora kompetens på grund av att studenter inte kan köpa lägenheter för miljonbelopp.

Nu i augusti vill jag gärna passa på att flagga för Bopoolen.nu, en förmedling för andrahandsuthyrning som drivs gemensamt av Lunds universitets studentkårer, Lunds universitet och Lunds kommun. Den som har ett rum eller en lägenhet att hyra ut för kortare eller längre tid – kontakta Bopoolen! De driver just nu Soffkampanjen – för att locka fler som kan tänka sig att under några dagar precis så här i början på terminen hysa en student på en soffa eller i en säng.

Sveriges förenade studentkårer släppte helt nyligen sin bostadsrapport för 2019. Lund är en av de städer som rödlistas i den (vilket innebär att en student kan få vänta över en termin på att bli erbjuden boende).

Jag vill ändå säga att utvecklingen går i positiv riktning. Det byggs många studentbostäder i hela Skåne, flest i hela landet. Även i Lund pågår flera bostadsbyggen. En av anledningarna till att bostadsbyggandet i regionen har fått fart beror på att universitetet tillsammans med andra aktörer; bostadsbolag, studentkårer, nationer och kommuner har tagit ett gemensamt grepp för att lösa bostadsbristen.

I oktober träffas flera av oss med intresse för studentbostadsbranschen för att diskutera framtid och utveckling, behov och trender. I år är det Lund och Malmö som är värdstäder för konferensen Studbo19.

28 augusti, 2019

Inlägget postades i