Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Blir världen bättre?

Jag vill gärna tro att världen blir bättre och det finns flera bevis på det, t.ex att fler människor tar sig ur fattigdom och kan äta sig mätta, att välståndet ökar och vi hittar ständigt nya lösningar inom hälso- och klimatområdena. En av de allra bästa på att förklara hur det står till i världen, baserat på evidens och med fokus på utvecklingsländer, var Hans Rosling, professor vid Karolinska Institutet som dessvärre gick bort nyligen.

För akademin har det blivit än viktigare i tider då falska nyheter och desinformation sprids via nätet att nå ut med mer kunskap och mer fakta om hur det står till i världen. Att samhället, politiker och enskilda medborgare får tillgång till evidensbaserad kunskap är en ödesfråga för vår framtid och för demokratins överlevnad.

Jubileets första vetenskapsvecka som startar nästa vecka (6-12 mars) känns därför riktigt angelägen och jag ser mycket fram emot den. Temat är ”Is the World Becoming a Better Place” – blir världen bättre?

Under veckan samlas kunniga forskare från både Lund och andra delar av världen för att ge sin syn på var världen är på väg under seminarier, panelsamtal och diskussioner. Representanter från organisationer och myndigheter kommer också att vara på plats och flera olika områden belyses utifrån ekonomi, samhällsvetenskap, kultur och filosofi.

Extra intressant är givetvis att höra vad studenterna, de som ska leva i och leda vår värld framöver, har att säga om saken. Det ska jag göra under invigningen av vetenskapsveckan, söndagen den 5 mars, då studenter som delar sin på sin syn på om världen blir en bättre plats är en av invigningspunkterna.

Välkommen du också att ta del av spännande diskussioner under en fullspäckad vecka!

Torbjörn

27 februari, 2017

Inlägget postades i

Allmänt