Torbjörn von Schantz

Rektors blogg

Att längta är vackert

Siste april och förste maj är speciellt för studentstaden Lund. Varje vår präglas dessa dagar av fest, sång och studentspex – Lundagård, Stadsparken och Botaniska trädgården fylls av unga som har hela livet framför sig.

Och det är just det, unga har hela livet framför sig. Det kommer ett nytt tillfälle nästa vår att fira. Håll ut! Att vi nu hjälps åt att hålla avstånd och att inte samlas i stora grupper är viktigt för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det har visat sig vara utmanande med eget ansvar för social distansering. Trots flera åtgärder i studiemiljöerna som är öppna, såsom att glesa ut möblemanget, sätta upp skyltar och plexiglas hittar människor kreativa sätt för att sitta nära. Men jag vill understryka att vi vill kunna hålla lokaler med kurslitteratur, skrivare och datorer öppna för alla dem som behöver åtkomst till detta i sina distansstudier. Det är nog utmanande som det är för studenter och lärare att ha distansundervisning och risken är att studenter som redan har det tufft med studierna drabbas ännu hårdare utan tillgång till studiemiljöer. Låt oss slippa stänga lokalerna helt – respektera avstånden och vistas inte längre i studiemiljöerna än nödvändigt.

Förste maj brukar jag stå på trappan till Universitetshuset och svara studenterna på deras tal. Så blir det inte i år. Och egentligen är det enda jag vill säga till studenterna  i år: Tack för att ni bidragit så fantastiskt till att Lunds universitet har klarat av att ställa om till distansundervisning från en dag till en annan. Tack för tålamodet, förståelsen och engagemanget. Det är utmanande tider – men det går över förväntan och det går över!

Det kommer en ny vår. Då luktar Stadsparken förhoppningsvis inte gödsel utan vårvarmt gräs.

Det finns något vackert i längtan.

Torbjörn

30 april, 2020

Inlägget postades i

Allmänt