AI hett ämne i Almedalen och för universitetet

Almedalen är i full gång och jag har nu varit här ett par dagar. Jag tycker om att få tid att träffa kollegor hemifrån och från andra lärosäten och diskutera sektorns utmaningar, samtala med enskilda personer kring en gemensam frågeställning och lyssna på seminarier som rör sektorn eller andra delar av samhället. Visbys lilla format gör att man kan springa på personer och byta ett par ord i förbifarten. Det är avslappnat på ett sätt som man sällan får till under hårt pressade dagar och långt i förväg inbokade möten under terminstid.

En för oss viktig fråga framöver är förslaget till ändrad resurs- och styrmodell, Strut, som utredaren Pam Fredman håller i. Jag kan konstatera att de flesta i sektorn är relativt eniga i sina synpunkter på förslaget och som vi förde fram till utredaren i maj. Under ett seminarium här i veckan presenterades ett något mer fördjupat modellförslag men det framkom inte många nya synpunkter och diskussionerna behöver föras mer i sektorn samt på hemmaplan i ledningsgrupp och rektors ledningsråd efter sommaren.

Man ser också olika debatt-trender som kommer och går under Almedalsveckan. Förra året diskuterades fake news och faktaresistens på vart och vartannat seminarium, i år verkade frågan mer eller mindre död. Jag skulle vilja påstå att årets heta ämne är Artificiell intelligens, AI, och LU:s eget seminarium Artificiell intelligens – din nya doktor? drog fullt hus, kön ringlade långt ut på gatan. Jag är dock övertygad om att AI kommer att leva långt efter Almedalsveckan eftersom AI kommer att få påtagliga konsekvenser för vårt samhälle. I takt med att vi kan använda AI i sjukvården t.ex (som LU:s seminarium handlade om) för att analysera stora mängder data och dra slutsatser på kort tid ställs samhället inför nya frågor – såsom etiska och rättsliga överväganden.

Även ett seminarium för någon månad sedan i Lund samlade ett hundratal personer från flera fakulteter som ville diskutera hur vi inom universitetet kan arbeta med AI. Ledningen ser AI som en viktig gren i nya uppdragsutbildningar och vi kommer säkerligen att se många fler utlysningar för forskningsanslag inom området. Vinnova satsar till exempel stort på AI de kommande tio åren.

Lunds universitet har en unik möjlighet genom sin bredd och tvärvetenskap att ta sig an AI-frågan. Vi kan ta fram nya AI-lösningar och innovationer men vi kan också beforska ämnet och undervisa i det från flera olika perspektiv – filosofi, juridik, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik, medicin och ekonomi.

Nu återstår för mig att önska alla en riktigt skön sommar!