Studier – bästa sättet att minska avstånd mellan länder och kulturer

Häromdagen hade jag förmånen att välkomna våra internationella studenter. Det är verkligen en förmån att få göra detta.
Att känna dessa studenters entusiasm, förväntan och glädje över sina kommande studier i Lund är ett privilegium. Studenter från olika världsdelar behandlade varandra med en vänskap som om de varit vänner för livet, men det visade sig att de bara hade känt varandra i några timmar. Finns det bättre sätt att minska avstånden mellan olika länder, religioner och kulturer än att unga människor på detta sätt träffas och studerar tillsammans? Jag tror inte det!

När jag frågade varför de valde Sverige och Lund svarade de att Sverige är ett land som på avstånd har varit lockande och som de velat bekanta sig med. Att valet sen föll på Lund berodde på att vårt lärosäte stack ut på ett positivt sätt. Vi har alla goda anledningar att vara stolta över Lunds universitet, både vi som arbetar här och alla ni som studerar här.

Välkommen tillbaka till en ny termin och ett nytt år!