Större ökning än vad vi trodde i budgetproppen

I morgon (tisdag) presenterar regeringen sin budgetpropp och senare i höst har forskningsminister Helene Hellmark Knutsson aviserat att den kommande, långsiktiga forskningspropositionen ska presenteras.

Idag har vi utbildningsutskottet på besök här i Lund. Budgetfrågan är givetvis viktig i våra samtal men vi passar även på att visa några av våra starka forskningsmiljöer och diskutera universitetets roll i samhället, inte minst på vilket sätt vi kan hjälpa nyanlända akademiker.

Redan nu har vi fått ett par besked från ministern om innehållet i budgetproppen och efterföljande forskningspropp. Jag har inte trott på några större ökningar av budgeten som rör vår sektor på grund av de stora samhällsutmaningar landet står inför. Men nu är jag är försiktigt optimistisk eftersom ministern i helgen släppte ett par budgetnyheter och aviserade en höjning av anslagen med 390 miljoner kronor för 2017 och därefter aviserade en fortsatt ökning av anslagen till drygt 2,8 miljarder år 2020. Detta är ett betydligt större tillskott av forskningsmedel till sektorn än vad vi förväntade oss.

Något jag länge har tryckt på är att basanslagen ska höjas. Det verkar ha hörsammats av ministern som aviserat att basanslaget till universitet och högskolor successivt kommer att öka med sammanlagt 1,3 miljarder kronor fram till 2020. Ministern aviserar att den fria forskningen ska stärkas och det ligger också i linje med vad vi har framfört i diskussioner med departementet. Vi vet dock inte i dagsläget om detta påverkar öronmärkta anslag till strategiska forskningsmiljöer.

Vi har också sett att regeringen aviserat satsningar på samhällsutmaningar och innovation, forskarskola för lärarutbildning och där kan vi såklart räkna med att ett antal av dessa satsningar tillfaller Lunds universitet.

Jag har all anledning att återkomma till budget och satsningar framöver – vi ser fram emot den kommande forskningspolitiska budgetpropositionen i höst.