Samverkan byggs inte med billiga politiska poänger

Det kanske tillhör den politiska vardagen att försöka dra poänger på sina motståndares bekostnad i utsatta lägen. Lunds kommuns oppositionspolitiker bidrar i varje fall till denna bild i en insändare i dagens Sydsvenskan i samband med de dystra farhågorna om personalnedskärningar vid Sony i Lund som media rapporterat om. Man utmålar en bild av en handfallen och kapitulerad kommunstyrelseordförande som står vid sidlinjen med en tappad boll.

Från mitt helt opolitiska perspektiv tycker jag att det är en billig poäng i en väldigt trist situation. Jag råkar dessutom veta att det inte är sant eftersom jag sett, hört och upplevt Anders Almgrens engagemang i frågan.

Inte heller universitetet står handfallet om det nu skulle bli stora nedskärningar för Sony i Lund. Sedan tidigare har Lunds universitet och LTH redan gjort stora investeringar i såväl Mobile Heights  som i MAPCI . Båda satsningar berör forskningssamarbeten inom mobilbranschen.

Vi för dessutom diskussioner kring hur vi ytterligare kan bidra från vårt håll. Det handlar bland annat om beredskap för att erbjuda fortbildning och vidareutbildning för personal vid Sony samt om vi kan öppna upp för att engagera uppsagd personal med forskarkompetens med s.k adjungering.

Istället för att peka på ”den andres” ansvar, borde alla med intresse och ansvar i frågan: regionen, politiker över block- och kommungränser, näringsliv och akademi fundera på hur vi kan arbeta tillsammans för att lösa ett eventuellt problem som inte har något med kommunal blockpolitik att göra. Det är samverkan i min tolkning.

Vi är dessutom många som har engagemang och vilja att driva på samverkansfrågorna i regionen. Inte minst Almgren, enligt min erfarenhet.