Samarbeten och innovativa idéer krävs för att lösa bostadsfrågan

Nu står snart en ny termin för dörren och studenterna återkommer till Lund. Det är lika härligt varje år när våra sommartomma campus fylls på nytt!

Jag vill passa på att flagga för bopoolen.nu som är Lunds universitets studentkårers andrahandsförmedling för bostäder. Den vänder sig både till den som söker bostad eller den som har en bostad att hyra ut. Den 29:e augusti håller också Bopoolen ett mingel i Café Athen för såväl uthyrare som studenter som söker bostad. Situationen är alltid svårast vid terminsstarterna och jag hoppas att alla som har ett rum över kan överväga möjligheten att hyra ut!

Vi vet att en av framgångsfaktorerna för universitetet och för studenternas studieresultat är möjligheten för studenter att ha ett bra och tryggt boende under studenttiden. Även om bostadssituationen har förbättrats något i Lund under senare år finns det all anledning att fortsätta driva denna viktiga fråga. Bristen på studentlägenheter är nationell och svårast i de stora universitetsstäderna där köerna till ett eget boende är långa, ibland flera år. Jag är mycket glad för att Bopoolen stöttas gemensamt av oss och Lunds kommun – det är bara genom samarbeten vi kan lösa bostadsfrågan.

Positivt är att det i Lund har färdigställts 900 studentbostäder de senaste fem åren och ytterligare 1000 är planerade att påbörjas inom de kommande fem åren. Alla innovativa idéer är viktiga för att få bukt med bostadsbristen. En sådan innovativ idé är BoKompakt, AF Bostäders mikrolägenheter som stod färdiga 2014. Tidigare i somras kom en intressant rapport som gjorts vid Institutionen för designvetenskaper där man intervjuat de studenter som sedan 2014 har fått möjlighet att bo i de experimentella lägenheterna. En slutsats därifrån är:

”Utvärderingen visar att konceptet inte i första hand är attraktivt på grund av lägenheternas hyresnivå utan för att det upplevs som en utmaning genom sitt nytänkande, genom satsningen på hållbarhet och för att det tar sig an studenternas bostadsproblematik på ett nytt och annorlunda sätt. Kanske är det detta som är BoKompakts viktigaste bidrag.”

Jag tror det ligger mycket i detta!