Nu ska vi fylla MAX IV med världsledande forskning

Idag tar jag emot nycklarna till MAX IV-anläggningen. Det är ungefär ett år kvar till invigningen och att MAX-lab nu kan flytta in i de nya lokalerna på Brunnshög är en viktig milstolpe i hela MAX IV-projektet. Ringen, kontorsbyggnaden och det böljande utomhuslandskapet är ett extremt gott samarbete mellan forskare, arkitekter och byggare. MAX IV har blivit ett landmärke att vara stolt över.

Anläggningen har färdigställts tre månader före utsatt tid och dessutom blivit 15 procent billigare än budgeterat. Som rektor är det ett sant nöje att få ta emot dessa nycklar under sådana här ”lyckliga” omständigheter.

Givetvis är det hårt arbete som ligger bakom denna enastående prestation och väldigt många människor ska ha ett stort tack och grattis! Tusentals personer har varit involverade i detta byggprojekt med byggherren ML4 (Peab och Wihlborgs) i spetsen.

En anläggning som MAX IV kräver ju extra allt när det kommer till teknik, precision, prestanda och kvalitet. Bara att toleransen för vibrationer är så nära man kan komma noll (ja, kanske inte för en fysiker, men för oss andra) gör att man förstår hur komplext bygget har varit.

Anläggningen rymmer också massor av smarta lösningar för inomhusklimat, miljö och hållbarhet. Ett exempel är samarbetsavtalet med Kraftringen som innebär att överskottsenergi från MAX IV kommer att värma upp vatten för boende i Lund.

Anläggningen har redan fått flera priser och utmärkelser såsom ”Bästa framtida projekt”, “Årets miljöpris” och har dessutom godkänts med högsta betyg i internationella miljöcertifieringssystem.

Byggprojektet MAX IV har uppförts som samverkansentreprenad. Jag är övertygad om att en del i framgången är just samverkan – att det funnits full öppenhet mellan parterna, fastighetsägaren och universitetet som kommande hyresgäst. Vi har också fått ett hållbart och stabilt hyresavtal som gör att vårt samarbete känns tryggt och ekonomiskt hållbart för många år framöver.

Nu är det universitetet, genom MAX IV, som ska ta över och förvalta dessa 50 000 kvadratmeter forskningslokaler och kontor. Från och med nu är det vårt ansvar att fylla de prisbelönta lokalerna med verksamhet och spjutspetsforskning inom fysik, kemi, biologi, medicin och materialvetenskaper. Vi ska se till att leverera världsledande forskning för lång tid framöver.

Jag har lämnat nyckeln vidare till Christoph Quitmann, direktör på MAX IV, och önskar nu hela MAX IV-teamet stort lycka till med testfasen och att göra sig hemmastadda på den nya anläggningen innan invigningen nästa år.

Må det kommande året präglas av samma uppfinningsrikedom, hårda arbete och goda samarbete som de senaste fem årens byggprocess har gjort.

Stort grattis och tack alla ni som kan ta åt er äran för att vara en del av Sveriges mest spännande bygge. Detta är resultatet av lagarbete när det är som bäst!