Man kan smäda vår yta men inte våra grundläggande värderingar

I natt har ett antal universitetsbyggnader blivit nerklottrade av personer som säger sig företräda en antidemokratisk, nazistisk organisation. Det är stötande och sorgligt att förintelseförnekare och antidemokratiska krafter får luft under vingarna. I det här fallet ger man sig på akademin men jag kan garantera: Inom akademin har dessa åsikter ingen som helst plats. Vi är beredda att stå upp för demokratiska och humanitära värden, för fakta och kunskap. Vi står för människors lika värde oavsett etnisk och religiös bakgrund.

Jag är mer övertygad än någonsin om att universiteten har en mycket viktig uppgift i samhället i tider då demokratin hotas och extrema åsikter och handlingar som kränker människovärdet verkar komma närmare.

Falska påståenden ska bemötas med fakta. Vi ska oförtrutet arbeta vidare som trovärdiga, faktabaserade kunskapsspridare.

Vårt viktigaste bidrag till samhället är att förmedla kunskap och förmåga till kritiskt tänkande. Vi ska ge våra studenter förståelse för människors liv och villkor och här spelar vårt internationaliseringsarbete och möten mellan människor över hela världen med olika bakgrunder mycket stor roll.