Lund blir en historisk mötesplats – i samverkan kan vi förbättra vår värld

Den här veckan börjar något ovanligare än normalt. Påve Franciskus är i Lund och förberedelserna har varit minutiösa. Lundagård och stora delar av staden är avspärrade och mycket folk väntas i såväl Lund som Malmö dessa dagar. Detta historiska besök görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen.

Jag har fått äran att tillsammans med Lunds kommunfullmäktiges ordförande, Lennart Prytz, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och Anders Arborelius, biskop för katolska kyrkan i Sverige, vara värd för en lunch som vi håller här i Universitetshuset. Även om stat och kyrka numera är separerade, är Lunds universitets tidiga historia nära förknippad med kyrkans. När universitetet grundades 1666 var huvudsyftet att tillgodose behovet av prästutbildning. Föreläsningarna hölls i Domkyrkan.

Än idag bär vi vid våra akademiska högtider fram de silverspiror som överlämnades till Universitetet vid invigningen: Dessa bär inskriptionen Sapienta Humana och Sapienta Divina. Den mänskliga visheten och den gudomliga visheten.

Idag spelar universitetet en stor roll för att förstå och förklara vår tid och vår värld – hit hör i allra högsta grad förståelsen av olika religioner och kulturer. Det är genom forskning och utbildning som vi kan påverka och vara en del av samhället. Och det är genom samverkan – med gemensamma mötesplatser – som vi hittar förståelse för olika perspektiv och gemenskap.
Denna dag blir Lund en mötesplats i många bemärkelser och det är just mötesplatser som ger nya perspektiv, kunskap, idéer och förståelse. Det är bara i samverkan som vi kan förbättra vår värld.