Lärarutbildningen på tapeten i Almedalen

Nu är det tisdag och i Visby och Almedalen börjar det bli fint väder. För att beskriva Almedalen: det är som en blandning av en stor forskningskonferens med massor av intressanta, parallella föreläsningar, debatter och seminarier och ett Kiviks marknad. Det är ett myller av folk!

I morse var jag på ett oerhört intressant seminarium som anordnades av Lärarförbundet. Det kom så lägligt mitt i vår egen diskussion om lärarutbildningen vid Lunds universitet. Och efter detta seminarium är jag än mer förvissad om att lärarutbildningen är av fundamental betydelse för landet (och därmed Lunds universitet). Ett exempel: Det kommer att behövas 150 000 nya lärare inom åtta år!

Det kom också signaler från ministern Helene Hellmark Knutsson om att det kan komma forskningspengar till lärarutbildningen så att man införlivar pedagogisk forskning och forskarutbildning i själva grundutbildningen, så som vi har tänkt med nuvarande CED. Även betydelsen av s.k. övningsskolor framhölls – där lärare har delar av sin anställning på universitetet där de undervisar på lärarutbildningen och delar av sin anställning i skolan.

Utöver detta träffades igår en överenskommelse mellan parterna och regeringen om det lönelyft som lärare så väl behöver. Att höja statusen för läraryrket är en av de förutsättningar som behövs för att få fler sökande till utbildningarna. Jag ser mycket positivt på utvecklingen av landets lärarutbildningar!

Nu kommer jag att spendera dagen med att bl.a. delta i Vetenskapsrådets seminarier om infrastruktur och framtida forskning. I eftermiddag blir det Science Slam mellan oss och Malmö högskola och i morgon och på torsdag kommer jag att sitta i ett antal paneler och diskutera bland annat forskning och utbildning.

Ha det gott i sommarvärmen som nu äntligen verkar dra in över landet! Är du här i Almedalen så kom gärna förbi och prata efter något av seminarierna.