Konstnärliga fakulteten – en guldgruva att värna

Konst, musik, teater. Det är få universitet förunnat att kunna inrymma dessa discipliner tillsammans med de i övrigt mer traditionella akademiska fakulteterna. Det är få städer förunnat att kunna hysa dessa utbildningar på universitetsnivå. Men Lunds universitet har den fördelen liksom Malmö stad. I Malmö har vi vår konstnärliga fakultet.

Det krävs inte något geni för att förstå vilken guldgruva det ligger i att ha unga, talangfulla, idésprutor; musiker, konstnärer och skådespelare, som bidrar till ett sprudlande kulturliv i staden under tiden de utbildar sig.

Det är kultur som gör städerna levande med konserter, föreställningar och utställningar som berör – antingen de skaver och kritiserar samtiden och samhället, manar till eftertanke eller bjuder på ren skönhet och glädje. Kultur är avgörande för samhällsbyggandet och kulturen definierar människan och mänskligheten. Dessa verksamheter utgör en viktig attraktionskraft för såväl Malmö som Lunds universitet.

I veckan har jag suttit i möte med ett antal representanter från bl.a Malmö stad för att diskutera hur vi ska lösa, inte bara Konsthögskolans ganska omgående behov av ersättningslokaler om Malmö stad tar de nuvarande för att göra dem till grundskola, utan också för att hitta en långsiktig lokallösning för konst, musik och teater – helst samlade under ett och samma tak. Några olika alternativ diskuteras nu för en flytt. Vi har en mycket bra relation med Malmö stad som visar en mycket god vilja och stor målmedvetenhet att lösa den konstnärliga fakultetens lokalfråga. Förslagen som vi hittills har diskuterat är mycket bra alternativ men har några frågetecken kvar att lösa såsom kostnad, eventuell interimslösning samt tidsaspekt.

Jag är absolut inte främmande för att flytta hela fakulteten till Lund – vilket lyft för Universitetets och Lunds kommuns kulturliv det skulle vara! Jag har också fått indikationer om att en annan skånsk stad skulle öppna famnen för dessa verksamheter. Inte undra på. Det är en unik verksamhet som vilken stad som helst skulle vilja lägga vantarna på. Men jag tror att studenterna och verksamheten har störst glädje av att stanna i Malmö, i storstadens puls och med närheten till andra konst- och kulturinstitutioner. De spännande scenerna, klubbarna, museerna och utställningarna finns snarare i Malmö-Köpenhamn än i Lund. Vi kommer därför att driva på att vår fakultet får stanna i just Malmö.

Lokalfrågan för de konstnärliga fakulteterna är en viktig del av den strategi som vi nu formar över universitetets kultursamverkan bland annat med hjälp av det nyinstiftade kulturrådet. Vi ”lånar” gärna ut vår konstnärliga verksamhet till Malmö stad. Konstnärliga fakulteten ska vi värna! Och om det visar sig att vi inte kan hitta en bra långsiktig lösning i Malmö – då får vi tänka om!