Jämställdhets- och likabehandlingsarbetet ingen pådyvlad ideologi

Debatten har gått hög gällande kurslitteratur på Statsvetenskapen. I Svenska Dagbladet har t.ex Ivar Arpi på ledarsidorna varit starkt kritisk kring vad han menar är ideologier som tar över akademin som en ”överkyrka”. I detta fall handlar det om en konflikt som rör andelen kurslitteratur på en statsvetenskaplig kurs som är skriven av män respektive kvinnor.

Jag tycker det är olyckligt om jämställdhets- och likabehandlingsarbetet, som är ett viktigt arbete och som jag själv i allra högsta grad är involverad i, blir ett slagträ i debatten om pådyvlade ideologier inom akademin.

Akademin har mycket att arbeta med vad gäller jämställdhet och likabehandling. Att hela tiden ha detta perspektiv i bakhuvudet är nyttigt, om det så gäller nya professorer eller kurslitteratur där det finns en övervikt åt ena eller andra hållet. Att fundera på varför det ser ut så – om det t.ex handlar om gamla strukturer som bara lever vidare och som behöver förändras och att man inte har tänkt in flera perspektiv – utvecklar varje verksamhet. Detta är ingen överkyrka, det är modern verksamhetsutveckling.

Dock ser vi alltmer en politisk styrning av akademin och den behöver vi vara vaksam på. Ska universiteten ägna sig åt sin kärnverksamhet, fri forskning och kvalitetssäkrad utbildning, krävs att vi är fria från politiska pekpinnar och inte blir politiska brickor i ett spel. Det kan handla om att man använder universiteten som en del att utveckla landsbygden eller blir alltför specifik i styrningen av forskningsanslag eller utbildningsmål.